Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σωκράτης Βενάρδος, Εθνεγερσία (1973)

ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ (1973)

Μουσική: Σωκράτης Βενάρδος

LP | ΩΔΗ | mp3@320 | Πλήρη Εξώφυλλα
_____________ 

Ο Σωκράτης Βενάρδος (1927-1983) υπήρξε διαπρεπής πρωτοψάλτης και αξιόλογος συνθέτης θρησκευτικών έργων. Στη δισκογραφία έχει καταθέσει μερικές ενδιαφέρουσες συνθέσεις, όπως η "Φάτνη" (1971), ο "Ύμνος της αγάπης" (1977) και το ορατόριο "Κοσμάς ο Αιτωλός" (1980). 
Ανάμεσά τους και το εθνικοπατριωτικό λαϊκό ορατόριο "Εθνεγερσία" (1973). Το έργο παρουσιάστηκε αρχικά σε ζωντανή εκτέλεση στο θέατρο Λυκαβηττού τον Σεπτέμβρη του 1971 συμμετέχοντας στη φαρσοκωμωδία που έστησαν οι δικτάτορες για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στη δισκογραφία πέρασε δύο χρόνια αργότερα μέσω της Ωδής, της δικής του δισκογραφικής εταιρίας. Βασίζεται σε κείμενα του ιστορικού Δημήτρη Φωτιάδη, τα οποία περιγράφουν σε μορφή χρονικού την πορεία του Ελληνισμού από τα χρόνια της Άλωσης ίσαμε τον μεγάλο Σηκωμό του '21. Το κείμενο διανθίζεται με επιλεγμένα αποσπάσματα από το θησαυρό του δημοτικού μας τραγουδιού διαπλεγμένα με ποιητικά κείμενα του Ανδρέα Κάλβου, του Διονυσίου Σολωμού, του Ρήγα και του Άγγελου Σικελιανού.
Ο συνθέτης έγραψε πρωτότυπη μουσική για όλα αυτά τα εμβόλιμα ποιητικά μέρη αντλώντας την έμπνευσή του κυρίως από την ελληνική, αλλά και τη δυτική μουσική παράδοση, σε ύφος μεγαλόπρεπο ή θρηνητικό, ανάλογα με τη θεματική του αφετηρία κάθε φορά. Το έργο αποδίδεται από Συμφωνική Ορχήστρα, αλλά και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων σε μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική συνοδοιπορία. Συμμετέχει επίσης και μικτή χορωδία, ενώ στα φωνητικά μέρη έχουμε τη σύμπραξη πολυάριθμων σολίστ, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός μας από το "Άξιον Εστί", ηθοποιός και βαρύτονος, Θόδωρος Δημήτριεφ. Τα αφηγηματικά μέρη αποδίδει η μεγάλη μας ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: