Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποιεί Καρυωτάκη (1972)

Ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης (1896-1928) σημάδεψε την πορεία της νεοελληνικής ποίησης από τη γενιά του '30 και δώθε ασκώντας ισχυρή επίδραση στους νεωτερικούς μας ποιητές, όπως ο Σεφέρης και ο Ρίτσος. 
Η ποίησή του, παρά το ισχυρό πεσιμιστικό της μήνυμα, αγαπήθηκε πολύ, πράγμα που εκφράστηκε και από τις αμέτρητες μελοποιήσεις που γνώρισε από συνθέτες του τραγουδιού ή και της λόγιας μουσικής. 
Πρώτος ο Νίκος Μαμαγκάκης μελοποίησε στις αρχές του '60 τα ποιήματα "Ο Μιχαλιός" και "Καράβι αλαργινό" σε ακραιφνώς λαϊκή φόρμα. Το 1966 ο Μίμης Πλέσσας μελοποίησε την "Κυριακή" σε ύφος λιτής μπαλάντας για κιθάρα και φωνή, ενώ το 1968 ο Γιάννης Σπανός έγραψε το γοητευτικό τραγούδι "Μόνο".
Το 1969 και το 1972 με δύο διαδοχικά δισκάκια 45 στροφών έκανε την πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση ο Θάνος Μικρούτσικος. Τα διασκάκια αυτά ήταν βασισμένα σε ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη. Το 1969 βγήκαν τα τραγούδια "Μυγδαλιά" και "Ένα σπιτάκι", ενώ το 45άρι του 1972 - αυτό που σας προσφέρω εδώ - έχει τα ποιήματα "Δον Κιχώτες" και "Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες". Τα ερμηνεύει η Μαρίζα Κωχ που τότε ακόμη ήταν στο ξεκίνημα της προσωπικής της καριέρας έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το δίσκο "Αραμπάς" (1971). 
Η μουσική του Μικρούτσικου ελάχιστη σχέση έχει με το μετέπειτα οικείο ύφος του. Κινείται καθαρά στο χώρο του ροκ, αν και η χρήση κάποιων πνευστών στο δεύτερο τραγούδι ενέχει σπέρματα από τα ηχητικά γνωρίσματα του συνθέτη, όπως εμφανίστηκαν το 1975 με τα "Πολιτικά Τραγούδια".



(c) 45 στροφές | Minos | 1972 

Δεν υπάρχουν σχόλια: