Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ταξιδεύει στα Βαλκάνια...

Είναι γνωστό ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων η ελληνική μουσική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και είναι μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο κάποιος ταξιδιώτης ν' ακούσει ελληνικά τραγούδια σε κάποια ταβέρνα στο Βελιγράδι ή στη Σόφια ή στην Κωσνταντινούπολη! Από τη δεκαετία του '60 σημειώνεται μια σοβαρή διείσδυση του ελληνικού τραγουδιού στις γειτονικές μας χώρες. 
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής υπήρξε από τους πιο ευνοημένους αυτής της βαλκανικής επιτυχίας! Νωρίς νωρίς το τραγούδι του "Μη μου θυμώνεις μάτια μου" έγινε ένας μικρός παμβαλκανικός ύμνος! 
Προς τα τέλη του '60 κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών κάμποσα ακόμη τραγούδια του συνθέτη σε ξένες εκτελέσεις. Μεταξύ αυτών και τα τρία που έχω σ' αυτό το αρχειάκι που σας προσφέρω. Το πρώτο είναι το αγαπημένο "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά" σε στίχους του ίδιου που πρωτοερμήνευσε το 1961 ο Μανώλης Καναρίδης κι ένα χρόνο μετά η Μάριον Σίβα, πριν γίνει μεγάλη επιτυχία από τον Γιώργο Νταλάρα το 1969. Ωστόσο τον είχε προλάβει ο Σέρβος τραγουδιστής Diego Varagic που το ερμήνευσε στη σερβική γλώσσα σε δίσκο 45 στροφών που κυκλοφόρησε στο Βελιγράδι το 1968! 
Τον επόμενο χρόνο είχαμε την τρομαχτική επιτυχία του "Να 'τανε το '21", του τραγουδιού που έδωσε την ευκαιρία στον Κουγιουμτζή ν' αποκτήσει το πρώτο του σπίτι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε κάποιο αυτοβιογραφικό του κείμενο. Το τραγούδι αυτό έκανε το γύρο των Βαλκανίων κι έτσι έχω εδώ δύο τέτοιες ξένες εκτελέσεις: Μία στην τουρκική γλώσσα από τη μεγάλη Τουρκάλα τραγουδίστρια Semiramis Pekkan (1969 ή 1970) κι άλλη μία στη σερβική από τη δημοφιλή ερμηνεύτρια Violeta Tomovska (1971). Ακούστε τα...


ΥΓ. Οι ευχαριστίες μου στον π. Αρτέμιο είναι το ελάχιστο που του οφείλω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: