Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σαράντης Κασσάρας: "Αφορισμοί" του Γιάννη Σκαρίμπα

Σαράντης Κασσάρας
Γιάννης Σκαρίμπας
ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ
LP | LYRA | πηγή: d58

Ο αξιόλογος Θεσσαλονικιός συνθέτης και πιανίστας Σαράντης Κασσάρας (γ. 1948) δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στο χώρο της λόγιας μουσικής. Ωστόσο το 1986 μας έδωσε τον παρόντα δίσκο που αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πέρασμά του από το χώρο της "λαϊκής" μουσικής και μάλιστα με περιεχόμενο μελοποιημένη ποίηση. Ολόκληρος ο δίσκος είναι αφιερωμένος σ' έναν από τους "καταραμένους" ποιητές μας, τον sui generis Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984), εμβληματική πνευματική μορφή της Χαλκίδας κι εκφραστή ενός ιδιότυπου νεορομαντισμού και νεοσυμβολισμού με έντονη εικονοκλαστική διάθεση και ασυμβίβαστο πνεύμα.
Εννιά τραγούδια και δύο οργανικά μέρη αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα συνιστούν το υλικό του δίσκου. Τα τραγούδια είναι όμορφα με λυρικά χρώματα και δυνατές λαϊκές πινελιές. Το πιάνο και τα έγχορδα κυριαρχούν στο ενορχηστρωτικό μέρος. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια "Χαλκίδα", "Η παρέα", "Σιωπή" και το εξαιρετικό "Οι γλάροι".
Ερμηνεύουν ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Ρένα Βελισσαρίου
Σημειώνει ο συνθέτης:
"Είναι κι αυτό ένα από τα παιχνιδίσματα της τύχης να συναντηθούμε, εσύ ένας ογκόλιθος της ποίησης και γω ένας ανιχνευτής της μουσικής, που κάποτε σαν κι εσένα τον ζαλίζουν τα σούρουπα και τα φεγγάρια. Έρχομαι μετά από δέκα χρόνια γνωριμίας, με το πνεύμα σου να πλανάται στη σκέψη μου, να σκύψω ευλαβικά στα κείμενα σου, που μέσα απ' την διόπτρα της Χαλκίδας σ' αυτά μεγεθύνεις την Ελλάδα βλέποντας αυτά, που σ’ εξοργίζουν. Τον τόπο και τον χρόνο να γυρνούν στροφές ανέμης - σαντούρι γύρω μας η χώρα όπως λες -στέλνοντας αφορισμούς και μηνύματα. Έτσι οδηγείς τη μουσική μου να ξεφεύγει από τα πλαίσια τής περιγραφής του στίχου και τις νότες να πηγάζουν μεσα από τις ιδιόρρυθμες λέξεις σου, χείμαρρος από ήχους και συγχορδίες, έξω κάποια φορά από τους κανόνες της συμβατικής αρμονίας’, - έξω απ’ τον κύκλο των νερών, στο χάος - στα όρια του απρόσμενου και απροσδόκητου..."


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σ`όλους εσάς που μας προσφέρετε τέτοια διαμάντια.Σας παρακαλώ πολύ ανεβάστε πάλι το link των ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ.Και πάλι χίλια ευχαριστώ.

Άαβας / d58 είπε...

Θα αποκατασταθεί άμεσα...

Άαβας / d58 είπε...

Το link ανανεώθηκε...

Ανώνυμος είπε...

Χίλια ευχαριστώ.Να είστε πάντα καλά.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΑΒΑΣ! ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΣΚΟΣ(ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ) ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΣΕ ΠΟΤΕ ΣΕ CD ΑΝ ΕΣΥ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ LP EXEI ΠΟΛΛΑ "ΣΚΡΑΤΣ" ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε (συνονόματε) Δημήτρη, το link είναι ενεργό, οπότε μπορείς να κατεβάσεις το δίσκο. Διευκρινίζω πάντως ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΣΕ CD, όπως νόμισες από την αναγραφή των στοιχείων του δίσκου που έχω βάλει στην παρουσίαση. Απλώς έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορες κατά καιρούς συλλογές αρκετά τραγούδια του δίσκου σε ψηφιακή μορφή, οπότε τα ενσωμάτωσα στο αρχείο στη θέση των αντίστοιχων αναλογικών, τα οποία όντως και στο δικό μου δίσκο δεν είχαν την καλύτερη ποιότητα ήχου. Από ψηφιακές πηγές λοιπόν είναι σίγουρα τα κομμάτια: 1,2,4,7,9. Ίσως και κάποιο ακόμα, αλλά δεν είμαι τώρα σίγουρος μετά από τόσο καιρό που το έφτιαξα.

Άαβας / d58 είπε...

Ο δίσκος ξαναπαρουσιάζεται ανανεωμένος με καινούργιο rip σε flac και με πολύ διαυγέστερο ήχο.