Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Στη μνήμη μιας αληθινής σταρ!

Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, στις 12 Αυγούστου, τη μέρα που εγώ γιόρταζα τα γενέθλιά μου, η Lauren Bacall (1924-2014), μια αληθινή σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, μια σαγηνευτική κινηματογραφική περσόνα και μια γυναικεία φιγούρα που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στη μεγάλη οθόνη και στις καρδιές μας!
Την πρωτογνώρισα μέσα από την αινιγματική "αναίδεια" της έκφρασής της στην περιπέτεια "To Have and Have Not", παραγωγής 1944, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, όπου γνωρίστηκε κιόλας με τον μεγάλο Hamphrey Bogart, για να μοιραστεί στη συνέχεια μαζί του τη ζωή της μέχρι τον πρόωρο θάνατό του (1957). Συμπορεύτηκαν τα επόμενα χρόνια στην οθόνη σε μια υπέροχη σειρά noir αριστουργημάτων ("The Big Sleep", 1946, "Dark Passage", 1947) με αποκορύφωμα το έξοχο κλειστοφοβικό δράμα "Key Largo" (1948), όπου νομίζω πως έκανε την ωριμότερη και γοητευτικότερη ερμηνεία της και μ' έκανε να την ερωτευτώ διά παντός!
Η Lauren υπήρξε και μια ξεχωριστή προσωπικότητα με προοδευτική στάση ζωής και αντισυμβατική συμπεριφορά. Δεν μπορώ να μη θαυμάσω τη μοναδική της γενναιότητα, της ίδιας αλλά και του Humphrey, να περιγελά και να σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο κάποιους καιροσκόπους διάσημους συναδέλφους της (Gary Cooper, John Wayne, Robert Taylor), οι οποίοι, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '50 την αμερικανική κοινωνία δηλητηρίαζε η θλιβερή μακαρθική ψύχωση, έσπευσαν να πυροδοτήσουν την αντικομμουνιστική υστερία καταδίδοντας προοδευτικούς κινηματογραφιστές. Ανάμεσα σ' αυτούς δυστυχώς ήταν κι ο "δικός" μας Elia Kazan! Και τι κρίμα! Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του αριστουργήματα, όπως το "A Tree Grows in Broklyn" (1945) και το "A Street Named Desire" (1951), κι έχοντας πρόσφατα αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο μεξικανό αγωνιστή Εμιλιάνο Ζαπάτα ("Viva Zapata", 1952), έσπευσε ν' ασπαστεί το αποτρόπαιο δόγμα του διεστραμμένου γερουσιαστή καταθέτοντας την αντικομμουνιστική καρικατούρα "Man On a Tightrope" (1953), με την οποία εξέθεσε κιόλας τον σπουδαίο ηθοποιό Frederic March! Ευτυχώς αμέσως μετά ήρθε η μεταμέλεια με το κορυφαίο "On the Waterfront" (1954). Απέναντι σ' όλα αυτά τα ταπεινωτικά φαινόμενα εκφυλισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η υπέροχη Lauren Bacall στάθηκε όρθια και τους γύρισε αγέρωχα την πλάτη της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: