Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η "Εκδρομή" του Νίκου Μαμαγκάκη

Πολυσύνθετος μουσικός ο Νίκος Μαμαγκάκης, έδωσε με τρόπο εμφαντικό τα διαπιστευτήριά του και στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής συνεργαζόμενος με πολυάριθμους σκηνοθέτες του ελληνικού (και του ξένου) κινηματογράφου ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '60.
Η πρώτη, γονιμότατη και μακροχρόνια συνεργασία του ήταν με τον σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο στις ποιητικές ταινίες που μας πρόσφερε στα χρόνια του ασπρόμαυρου σινεμά. Ανάμεσά τους το έξοχο ψυχολογικό δράμα "Εκδρομή", παραγωγής 1966, που πραγματεύεται ένα ερωτικό τρίγωνο μέσα από ένα οδυνηρό πλέγμα αλληλοσυγκρουόμενων διλημμάτων και αντιφάσεων. 
Ο Μαμαγκάκης έγραψε ένα εξαιρετικό soundtrack που μουσικολογικά μάλλον ανήκει στο χώρο της λόγιας μουσικής και δη της μουσικής για σόλο κλασική κιθάρα. Αναπτύσσεται πάνω στη φόρμα του θέματος με παραλλαγές. Ένα λιτό αρχικό θέμα ακολουθεί μια γοητευτική διαδρομή μέσα από επτά πανέμορφες παραλλαγές και δύο άλλα ελεύθερα θέματα, ενώ διανθίζεται και με δύο τραγούδια γραμμένα πάνω σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου κι ερμηνευμένα από την Πόπη Αστεριάδη.
Το έργο ερμηνεύει ο σπουδαίος κιθαριστής Γεράσιμος Μηλιαρέσης, στενός συνεργάτης του συνθέτη εκείνη την εποχή, τον οποίο όμως εκ των υστέρων ο Μαμαγκάκης, με τη γνωστή ελευθεροστομία του, δεν δίστασε να επικρίνει ότι είχε παρέμβει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του έργου σε βαθμό που αλλοίωσε την δική του αρχική πρόθεση ως συνθέτη! Υπερβολές, νομίζω, και εκκεντρικότητες του Μαμαγκάκη. Το έργο παραμένει μέχρι σήμερα συναρπαστικό σε κάθε του νέο άκουσμα και - παρά την περί του εναντίου επιμονή του συνθέτη - θεωρώ ότι αυτή η πρώτη του εκτέλεση σαφώς και υπερέχει από τη νεότερη με την Έλενα Παπανδρέου (1986).

(C) Lyra 1966

Δεν υπάρχουν σχόλια: