Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Μια μαγική βραδιά με τον Ηλία Ανδριόπουλο

Όπως λένε σ' αυτές τις περιπτώσεις, ήμουν κι εγώ εκεί! Καταμεσής του περσινού καλοκαιριού στο μαγευτικό Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, μέσα στους πορτοκαλεώνες της ευλογημένης αργολικής γης και πλάι στις νότιες ακτές του Σαρωνικού, ο Ηλίας Ανδριόπουλος παρουσίασε μια ζωντανή αναδρομή στο συνθετικό του έργο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Τίτλος του προγράμματος: Μια διαδρομή από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου. Η διαδρομή αυτή περιλάμβανε πέντε μεγάλους δισκογραφικούς σταθμούς της περιπέτειάς του μέσα στο ελληνικό τραγούδι: α) Γράμματα στον Μακρυγιάννη (1979), β) Λαϊκά Προάστια (1980), γ) Προσανατολισμοί (1984), δ) Αργοναύτες (1998), ε) Ωδαί (2003).  Έργα πολυσήμαντα που αποκτούν ξεχωριστό ειδικό βάρος, καθώς στηρίζονται σε κείμενα μεγάλων μας ποιητών (Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης) και στιχουργών (Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Μιχάλης Μπουρμπούλης). 
Δυο προσωπικές επισημάνσεις (ενστάσεις;) εδώ: α) Νομίζω πως η αφετηρία αυτού του ταξιδιού θα έπρεπε να ορίζεται στο έτος 1976 με το έργο "Κύκλος Σεφέρη", που σήμανε και την πρώτη εμφάνιση του συνθέτη στο ελληνικό τραγούδι, αλλά παραδόξως το συγκεκριμένο έργο συνήθως ο ίδιος το ξεχνάει προτιμώντας τη μεταγενέστερη εκδοχή αυτών των τραγουδιών όπως παρουσιάστηκαν στο δίσκο "Αργοναύτες". Ομολογώ πως αυτό το βρίσκω πολύ παράδοξο, αν λάβουμε κιόλας υπόψιν ότι εκείνη η παρθενική του εμφάνιση πιστώνεται με την παρουσία ενός Νίκου Ξυλούρη! β) Θεωρώ παράλειψη που δεν περιλαμβάνεται στην ίδια ομάδα έργων και ο δίσκος "Ξένες Πόρτες" (1985) με ανάλογης βαρύτητας μουσικό και ποιητικό περιεχόμενο.
Η βραδιά πάντως ήταν μαγευτική. Το υλικό παρουσιάστηκε σε νέα ενορχηστρωτική επεξεργασία, λιτή και απέριττη, την οποία επιμελήθηκε ο πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ. Συμμετείχαν δύο μόλις μουσικοί: ο Ηρακλής Ζάκκας (μαντολίνο, μπουζούκι) και ο Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο). Το αφαιρετικό αυτό σχήμα έδωσε το χώρο να αναδειχθούν οι σπουδαίοι ερμηνευτές που λάμπρυναν τη βραδιά. Πάνω απ' όλους ο συγκλονιστικός βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ιδιαίτερα δραστήριος τα τελευταία χρόνια στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, και μαζί του εξαιρετική η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και επαρκείς οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
Ο διπλός ψηφιακός δίσκος που πρόσφατα κυκλοφόρησε στέκεται ανίσχυρος να αποδώσει τη μαγική ατμόσφαιρα εκείνης της αξέχαστης βραδιάς που έκανε τα όμορφα τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου να βρουν την ιδανική τους απόδοση και να δικαιωθούν με τον πλέον πειστικό και συναρπαστικό τρόπο.

(C) 2014 Polytropon | 2 CDs

Δεν υπάρχουν σχόλια: