Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Faccia di spia - Ένα ανέκδοτο soundtrack του Μάνου Χατζιδάκι

Φαίνεται πως η πρόσφατη συναυλία στο Ηρώδειο με την ολοκληρωμένη εκτέλεση της ανέκδοτης επί 40 χρόνια κινηματογραφικής σύνθεσης "Faccia di spia"  (Το πρόσωπο της κατασκοπίας) του Μάνου Χατζιδάκι από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό προοιωνίζονταν την ευχάριστη έκπληξη της επίσημης - επιτέλους - έκδοσης αυτού του εξαίσιου μουσικού συνθέματος για την ομώνυμη ιταλική ταινία του Giuseppe Ferrara, παραγωγής 1975.
Η ταινία έχει χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ και αναπτύσσεται στη μορφή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ γύρω από τις σκοτεινές ίντριγκες των κατασκοπευτικών αρχών με ιστορικό πλαίσιο την πολυκύμαντη δεκαετία του '60-'70 και τον ανεξιχνίαστο ρόλο της CIA. 

Ο συνθέτης ασχολήθηκε με τη μουσική αυτής της ταινίας με ιδιαίτερο ζήλο δουλεύοντας κοντά στον σκηνοθέτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό αριστούργημα που αποδίδει ανάγλυφα με τα εργαλεία της μουσικής τη σκοτεινή, εφιαλτική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της ταινίας. Ταυτόχρονα παραμένει πάντα ο γνωστός και αναγνωρίσιμος χατζιδακικός ήχος, με τις συναρπαστικές μελωδίες και ρυθμούς. Η χρήση του μαντολίνου σε κάποια μέρη μας θυμίζει αρκετά τη μουσική του "Sweet Movie" που γράφτηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Κορυφαίες στιγμές η πανέμορφη "Μπαλάντα του Τσε" και το ρυθμικό, δυναμικό φινάλε.
Στην εκτέλεση του έργου συμμετέχουν οι διαπρεπέστεροι Έλληνες μουσικοί της εποχής, μεταξύ των οποίων οι: Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Νίκος & Γεράσιμος Λαβράνος (κρουστά), Βασίλης Τενίδης (κιθάρα), Σωτήρης Ταχιάτης (βιολοντσέλο), Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Αλίκη Κρίθαρη (άρπα), Δημήτρης Βράσκος (βιολί, μαντολίνο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι). Την ορχήστρα διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις.
Το έργο είναι αφιερωμένο στον νεαρότατο τότε συνεργάτη του συνθέτη Νίκο Κυπουργό.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Σείριο σε μια φροντισμένη έκδοση με την επιμέλεια του Γιώργου Θεοφανόπουλου κι αυτό αποτελεί χαρμόσυνη είδηση για τους απανταχού μουσικόφιλους, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί προσδοκίες ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα κρυμμένα αριστουργήματα του μεγάλου μας συνθέτη...


Δεν υπάρχουν σχόλια: