Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Λουκιανός Κηλαηδόνης, Media Luz (1976)

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ  
Media Luz
CD | EMI Columbia | 1976
______________

Ένας εντελώς προσωπικός και ιδιαίτερος δίσκος του Λουκιανού Κηλαηδόνη είναι η "Media Luz". Δίσκος πρωτότυπος για τα ελληνικά δεδομένα, εξομολογητικός και μαζί αποκαλυπτικός για τα γούστα και τις αισθητικές καταβολές του συνθέτη.
Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτό το δίσκο ως ένα soundtrack κάποιας φανταστικής ταινίας τύπου film noir, του είδους που γνώρισε μεγάλη άνθιση στη δεκαετία του '40 στο Χόλιγουντ και ανέδειξε μεγάλα ονόματα μυθικών πλέον διαστάσεων με προεξάρχουσα, απόλυτα cult μορφή, αυτή του Humphrey Bogart. Και δίπλα του τον James Cagney και τον Edward G. Robinson. Η χαμηλός φωτισμός, το μυστήριο, ο φόνος, ο αμοραλισμός του κεντρικού ήρωα συνθέτουν το σκηνικό ενός τυπικού film noir. 
Θα μπορούσε η "Media Luz" άνετα να είναι το soundtrack αυτής της ταινίας: Ένας μυστηριώδης φόνος, ένας ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση, ένα συνδικάτο του εγκλήματος που εμπλέκεται στην υπόθεση, κυνηγητό, περίεργα τηλεφωνήματα, μια μοιραία γυναίκα, η θανάσιμη καταδίωξη, ο τελικός θρίαμβος του κεντρικού ήρωα. Ένα τέτοιο σενάριο εικονογραφεί μουσικά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Και καταλήγει με το "Προσκλητήριο", ένα τραγούδι που συντίθεται από μια εντυπωσιακή απαρίθμηση όλων των ονομάτων της noir κινηματογραφίας, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, σε μια απίθανη παρέλαση. Ταυτόχρονα η μουσική περιγράφει και το αγαπημένο στον συνθέτη σκηνικό του θερινού σινεμά. Αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα που έχει άλλωστε τραγουδήσει κι άλλες φορές. Στη μέση της ταινίας γίνεται και το απαραίτητο διάλειμμα, ενώ πριν αρχίσει το δεύτερο μέρος, η αδημονία των θεατών παρατείνεται με την προβολή σκηνών "Προσεχώς".


Δεν υπάρχουν σχόλια: