Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Λίνου Κόκοτου: Το όνειρο του Τζιτζιρή (1977)

Αυτός είναι ένας σπανιότατος δίσκος του Λίνου Κόκοτου που κυκλοφόρησε το 1977 στις 33 στροφές, αλλά γρήγορα ξεχάστηκε και δυστυχώς παραμένει εδώ και δεκαετίες εκτός αγοράς. 
Πρόκειται για έναν παιδικό δίσκο που περιλαμβάνει αφηγηματικά και μουσικά μέρη, όπως ακούστηκαν στην ομώνυμη θεατρική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης που έγραψε ο Γιώργο Αρμένης. Η παράσταση παίχτηκε κατά την περίοδο 1976-77 και τη σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λαζάνης.
Το έργο είναι ένα παιδικό παραμύθι με αρχετυπικά χαρακτηριστικά: Πρόκειται για την προαιώνια παρόρμηση της αναζήτησης και της αντιμετώπισης ισχυρότερων αντίξοοων δυνάμεων, μέχρι την επίτευξη ενός υψηλού σκοπού. Εύκολα ανιχνεύονται αναφορές στην Οδύσσεια και στον Δον Κιχώτη, αλλά και σε πολλά λαϊκά παραμύθια και στο δημοτικό τραγούδι. 
Ο Τζιτζιρής είναι ένα κοκοράκι που βλέπει στο όνειρό του ότι φεύγει απ' το χωριό του και πάει στην πόλη, για να γίνει βασιλιάς. Όταν ξυπνάει, αποφασίζει να κάνει το όνειρό του αληθινό. Μετά από μια σειρά περιπετειών τα καταφέρνει και, παρόλο που η κατάσταση που βρίσκει στην πόλη είναι απογοητευτική, αποφασίζει να επιμείνει και να αντιμετωπίσει δυναμικά κάθε δυσκολία στη νέα του ζωή.
Ο Λίνος Κόκοτος έγραψε μια σειρά μουσικών θεμάτων πάνω στους στίχους του Γιώργου Αρμένη, τα οποία ερμηνεύει παιδική χορωδία, ενώ στο σόλο μέρος ακούγεται η Μίτσα Ρούτη. Τα τραγούδια είναι χαρούμενα κι ευφάνταστα δείχνοντας μια ιδιαίτερα αξιόλογη αλλά ατυχώς αναξιοποίητη πλευρά του ταλέντου που αναμφίβολα διαθέτει ο εκλεκτός συνθέτης. Στο φινάλε ακούγεται ένα παλαιότερο μουσικό θέμα που πρώτη φορά είχε ακουστεί στην ταινία "Βαβυλωνία" αλλά και στον κύκλο τραγουδιών "Ο κήπος" (1971). Το χαριτωμένο εξώφυλλο σχεδίασε ο Γιώργος Αρμένης.

(C) LP | EMI-COLUMBIA | 1977

Δεν υπάρχουν σχόλια: