Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Έλληνες ποιητές στην Καστοριά

Είχα την τύχη πριν από μερικά χρόνια να γνωρίσω από κοντά τη μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και να περάσω μαζί της ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο, με αφορμή ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση που οργανώσαμε μαζί με συναδέλφους στην Καστοριά το 2009. Πολύωρη κουβεντούλα άκρως αποκαλυπτική για πράγματα μυθικά για μένα βγαλμένα μέσα από την πολύχρονη και πλουσιότατη εμπειρία της κορυφαίας καλλιτέχνιδας, από τα πρώτα της βήματα λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν μαθήτρια ακόμα βρέθηκε δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη και μαζί του έστησε αυτόν τον τρομαχτικό μύθο που τρέφει τόσες γενιές ήδη. Κάθε αποστροφή της για τον Μίκη έκρυβε και ισχυρές δόσεις ευγνωμοσύνης. Ιδιαίτερα θερμά εκφραζόταν και για τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και για πολλούς νεότερους δημιουργούς.
Το ηχογράφημα που σας παρουσιάζω αποτελεί ερασιτεχνική καταγραφή εκείνης της μαγικής βραδιάς με το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε στη μελοποιημένη ποίηση επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε πέντε κορυφαίους μας ποιητές: Κ. Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης και Νίκος Γκάτσος. Στη μουσική φυσικά κυρίαρχη ήταν η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ακούστηκαν και αρκετά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς κι από ένα του Σταύρου Ξαρχάκου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Η παρουσία της Φαραντούρη (σημειωτέον ότι δεν ζήτησε καμία αποζημίωση για τη συναυλία) ήταν συγκλονιστική! Ακούραστη κι ευδιάθετη για δυο ολόκληρες ώρες, τραγουδούσε και σχολίαζε. Τη συνόδευαν ένα πιάνο κι ένα σαξόφωνο! Ασυνήθιστος αλλά εξαιρετικός συνδυασμός. Στο πιάνο η ρωσικής καταγωγής στενή της συνεργάτιδα Ιρίνα Βαλεντίνοβα και στο σαξόφωνο ο βορειοηπειρώτης Δημήτρης Τσάκας.
Ένα χορταστικό πρόγραμμα με 23 συνολικά αγαπημένα τραγούδια. Στο φινάλε ως bonus μας χάρισε δυο δυνατές εκτός προγράμματος ερμηνείες με το "Δρόμοι παλιοί" του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη και την "Ελένη" του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Μπάμπη Τσικληρόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: