Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ηλίας Ανδριόπουλος: Ο Πρώτος Ύμνος (2015)

Καινούργια δουλειά του Ηλία Ανδριόπουλου, ενός από τους πλέον χαμηλών τόνων έντεχνους λαϊκούς μας συνθέτες με το ξεχωριστό χάρισμα της μελωδίας. Ο δίσκος ονομάζεται "Ο Πρώτος Ύμνος" και είναι φανερά εμπνευσμένος από τα σύγχρονα πάθη της πατρίδας. Το επώνυμο κομμάτι του δίσκου επαναλαμβάνει την επωδό: "Αιέν αιέν, πατρίδα μου / αιέν αιέν αιέν / φως της ψυχής μου / πώς να σε βρω./ Τυραννισμένη / μες στα κουρέλια / μέσα στο φθόνο / και δίχως μοίρα...". Οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον ίδιο τον συνθέτη.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης ποιητικά κείμενα του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, καθώς και παλιότερες συνθέσεις σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και Μάνου Ελευθερίου. Πολύ όμορφη η διασκευή του τραγουδιού "Την αφρούρητη νυχτιά" από τους "Προσανατολισμούς" σε μορφή ζακυνθινής αρέκιας για χορωδία.
Επιστρατεύονται μάλιστα και κάποιες αυτούσιες παλιότερες ηχογραφήσεις με τις φωνές του Κώστα Καράλη και της Μαρίας Δημητριάδη από το δίσκο "Μουσικό τοπίο" (1992).
Βασικός ερμηνευτής του έργου είναι ο εξαιρετικός βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ συμμετέχει και η θαυμάσια μαθητική Χορωδία Ambitus του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Πολύ ωραίος δίσκος!

(c) Χρωμοδιάσταση/Αργοναύτες | 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: