Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Γιάννης Μαρκόπουλος: Εντεύθεν (2015)

Ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος ξανά στο προσκήνιο! Μπορεί να ενοχλεί κάποιες φορές ο παρορμητικός του χαρακτήρας και κάποιες παραδοξολογίες που κατά καιρούς δηλώνει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να αμφισβητήσει την ανυπολόγιστης αξίας μουσική παρακαταθήκη που αφήνει στον νεοελληνικό μουσικό πολιτισμό μας, ιδιαίτερα με τα αριστουργήματα που κατέθεσε στη δεκαετία του '70 ("Χρονικό", "Ιθαγένεια", "Θητεία").
Και σήμερα, 55 χρόνια από το πρώτο του φανέρωμα στο τραγούδι, παραμένει πάντα ενεργός κι έτοιμος να μας προσφέρει τις καινούργιες μουσικές του ιδέες μέσα από έναν σημαντικό κύκλο τραγουδιών που μόλις κυκλοφόρησε και τιτλοφορείται "Εντεύθεν". Μεσολάβησαν 11 χρόνια από την προηγούμενη δισκογραφική του δουλειά, τον "Ταχύτατο Λούη" (2004). Γράφονται βέβαια δεξιά κι αριστερά διάφορες ανακρίβειες για 20χρονη απουσία του συνθέτη, είτε για να δοθεί έμφαση στη νέα κυκλοφορία, είτε από προφανή άγνοια! Πάντως είναι πολύ σημαντικό που στα 76 του ο Μαρκόπουλος εξακολουθεί να έχει την έμπνευσή του σε εγρήγορση. Ο ίδιος μάλιστα έγραψε και τους περισσότερους στίχους σ' αυτή τη δουλειά, όπου βρίσκουμε επίσης μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη ("Λυπημένη"), του Βύρωνα Λεοντάρη και του Γιώργου Βολουδάκη, καθώς και στίχους του Γιώργου Σκούρτη και του Πόλυ Κυριακού.
Κοινός θεματικός θεματικός άξονας που διατρέχει όλα τα τραγούδια είναι η αναφορά στην πατρίδα και στη σκληρή συγκυρία που διέρχεται. Λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Ο δίσκος αυτός έχει και μία πολιτική, άγρια ουσία, ότι αντέχουμε και ότι η αγάπη δεν είναι ψευδαίσθηση». Η μουσική πάντως κινείται σε χαμηλούς τόνους με ελεγχόμενες εξάρσεις, ενώ η ορχήστρα εκπέμπει τα γνώριμα ηχοχρώματα του συνθέτη.
Βασικός ερμηνευτής του έργου είναι ο Γιώργος Νταλάρας με μια μεστή και ώριμη ερμηνεία. Το εναρκτήριο τραγούδι με τον συμβολικό τίτλο "Ό,τι αλλάζει να τ' αντέξεις" είναι ίσως ό,τι καλύτερο ακούσαμε τη φετινή χρονιά. Συμμετέχουν ο Vassilikos, η Athena Andreadis, η Δάφνη Ζουρνατζή και ο Δήμος Αναστασιάδης. Συμμετέχουν επίσης η Χορωδία Fons Musicalis, η Παιδική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά και η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: