Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Έφυγε ο μεγάλος μαέστρος Kurt Masur

Έφυγε από τη ζωή χθες, 19 Δεκεμβρίου, ο μεγάλος Γερμανός αρχιμουσικός Kurt Masur (1927-2015) στα 88 του χρόνια ύστερα από επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον, από την οποία έπασχε τα τελευταία χρόνια.
Ο Masur καταγόταν από την Ανατολική Γερμανία, όπου και αναδείχθηκε σε μεγάλο αρχιμουσικό διευθύνοντας επί πολλά χρόνια την περίφημη Gewandhaus Orchestra της Λειψίας. Διετέλεσε επίσης αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου και πολλών άλλων συμφωνικών συνόλων, ενώ άφησε πλουσιότατη δισκογραφική παρακαταθήκη. 
Το ενδιαφέρον του επικεντρώνονταν κυρίως στο γερμανικό ρομαντικό ρεπερτόριο, ενώ στις καλύτερες στιγμές του συγκαταλέγονται ηχογραφήσεις έργων του Μπετόβεν, του Μέντελσον, του Λιστ, του Μπραμς και του Μπρουχ. Ηχογράφησε πολλές φορές τις συμφωνίες και τις εισαγωγές του Μπετόβεν, αλλά για μένα οι αναλογικές του εγγραφές στα χρόνια του '70 για τη Philips είναι ό,τι καλύτερο μας έχει κληροδοτήσει. Ήταν επίσης ο μαέστρος που ανέδειξε το συμφωνικό έργο του Φραντς Λιστ, το οποίο ήταν υποτιμημένο, μιας και ο μεγάλος αυτός συνθέτης ήταν ταυτισμένος με το πιάνο. Οι ερμηνείες του Masur στα κοντσέρτα για βιολί του Μαξ Μπρουχ με τον βιολονίστα Salvatore Accardo θεωρούνται αξεπέραστες.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: