Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Γιώργος Σεφέρης: Μελοποιημένα ποιήματα (συλλογή)

Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) είναι ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ εν έτει 1963, αν και είχαν προηγηθεί αρκετές άλλες υποψηφιότητες (Παλαμάς, Σικελιανός, Καζαντζάκης). Η τεράστια αυτή διάκριση ήρθε ως επιστέγασμα της μεγάλης λογοτεχνικής ακμής που σημειώθηκε στον τόπο μας στο πλαίσιο της περίφημης Γενιάς του '30. Ο Σεφέρης θεωρείται ο πατριάρχης αυτής της γενιάς και η καταξίωσή του υπήρξε παγκόσμια, αν και γενικά ως μεγαλύτερο Έλληνα ποιητή των νεότερων χρόνων οι ξένοι θεωρούν τον Καβάφη.
Στο χώρο της δισκογραφίας η παρουσία του ποιητή είναι εντονότατη και καλύπτει όλο το μουσικό φάσμα, από τη λόγια μουσική ως το έντεχνο ή το σύγχρονο τραγούδι. Πρώτος ο Μίκης Θεοδωράκης έφερε την ποίηση του Σεφέρη στα χείλη του καθημερινού ανθρώπου μέσα από τον κύκλο των τεσσάρων σπουδαίων τραγουδιών των "Επιφανίων" (1961), μεταξύ των οποίων δεσπόζουν τα εμβληματικά "Περιγιάλι" ("Άρνηση") και "Κράτησα τη ζωή μου". Ο ίδιος συνθέτης μάς έδωσε μερικά χρόνια αργότερα ένα δεύτερο σημαντικό κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Μυθιστόρημα" (1968) παρμένο φυσικά από την ομώνυμη ποιητική σύνθεση. Το 1973 ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο αφιερωμένο αποκλειστικά στον Σεφέρη με τίτλο "Ο Στράτης Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους...". Το 1975 ο Δήμος Μούτσης περιέλαβε στην "Τετραλογία" του τέσσερα ποιήματα, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Ηλίας Ανδριόπουλος ηχογράφησε τον "Κύκλο Σεφέρη" (1976). Ακολουθούν πολυάριθμες δισκογραφικές εκδόσεις με ένα ή περισσότερα μελοποιημένα ποιήματα του Σεφέρη, ενώ το 2002 οι Sigmatropic παρουσίασαν μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη σεφερική ποίηση με το "16 Χαϊκού και Άλλες Ιστορίες".
Από την πλούσια αυτή δισκογραφική παρουσία προέκυψαν πάμπολλα όμορφα τραγούδια, μερικά από τα οποία περιέλαβα σ' αυτήν την ανθολογία, ενώ πολύ περισσότερα μοιραία έμειναν απέξω. 


CD/LP Collection | 2001 | mp3 @320 | Αυτοσχέδια Εξώφυλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: