Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Μνήμη Μάνου Χατζιδάκι, 22 χρόνια μετά...

15 Ιουνίου 1994, η μέρα που έφυγε για τη δική του Οδό Ονείρων ο αγαπημένος μας Μάνος. Σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια ακριβώς. Έφυγε στ' αλήθεια; Δε νομίζω πως περνώντας ο χρόνος λιγοστεύει έστω και στο ελάχιστο η φωτεινή παρουσία του μέσα από την ολοζώντανη μουσική του. 
Κι ανακαλύπτοντας κάθε τόσο ρανίδες από την απόκρυφη μουσική του για το θέατρο ή τους μικρούς χαμένους θησαυρούς που είναι καταχωνιασμένοι σε ξεχασμένα ασπρόμαυρα φιλμ του '40 και του '50, πράγματα που τόσο κρίμα κι άδικα παραμένουν ανέκδοτα κι απρόσιτα στους εραστές της καλής μουσικής, αναρωτιέμαι αν τελικά τον ξέρουμε τον Μάνο Χατζιδάκι! Στην πραγματικότητα, ξέρουμε τόσο λίγα! Και ξέρουμε κυρίως αυτά που εκείνος μάλλον δε θα ήθελε να ξέρουμε! Τα "σουξέ" δηλαδή που η κερδοσκοπική βουλιμία των δισκογραφικών εταιριών διαφήμιζε διαχρονικά επισκιάζοντας την "άλλη" μουσική του, αυτήν που εξέφραζε αληθινά την ψυχή και το λαμπερό του πνεύμα. Κρίμα!
Το παρακάτω βίντεο, αντλημένο από το αχανές πέλαγος του YouTube, καταγράφει σημαντικούς σταθμούς στη μουσική διαδρομή του μεγάλου συνθέτη. Ένα ευχαριστώ στον επιμελή του uploader το οφείλω με την προσδοκία ότι δε θα τον πειράξει που το αναρτώ σε τούτη τη σελίδα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: