Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Παντελής & Νίκος Παλαμήδης: Άσματα ανείπωτα (2009)


Ο Νίκος Παλαμήδης (γενν. 1921) υπήρξε παλιός αγωνιστής της Αριστεράς, γνωστός με το παρωνύμι Πάλδης, κυνηγημένος για τις ιδέες του από το επίσημο κράτος, εξόριστος και για 40 χρόνια αυτοεξόριστος στη μακρινή Βενεζουέλα στο διάστημα 1956-1998. 
Οι σκληρές μνήμες αυτής της περιπετειώδους πολιτείας στάθηκαν για τον ίδιο πηγή έμπνευσης, η οποία εκφράστηκε μέσα από μια σειρά αγωνιστικών στιχουργημάτων που καταγράφουν πολέμους, εμφύλιο σπαραγμό, εξορίες και λαϊκούς αγώνες. 
Ο γιος του, συνθέτης και πιανίστας Παντελής Παλαμήδης, τα μελοποίησε πριν από πολλά χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τη συγκεκριμένη ανεξάρτητη δισκογραφική έκδοση, η οποία δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά ουσιαστικά διακινείται χέρι χέρι. Επιθυμία του ποιητή ήταν να ονομάσει τα τραγούδια του "Τα Κουκουέδικα", με σαφή αναφορά στο κομματικό του στίγμα, αλλά τελικά το απέφυγε, για να μην τον πυροβολήσουν οι σύντροφοί του, όπως εξομολογείται αυθόρμητα ο ίδιος! 
Τα τραγούδια είναι κυρίως λαϊκού χρώματος, αλλά έχουμε και άλλους ήχους πιο μοντέρνους και διεθνείς, όπως τους επεξεργάστηκε ο Καναδός ενορχηστρωτής Pierre Allard. Βασικός τραγουδιστής είναι ο Κωνσταντίνος Παλαμήδης, ο άλλος γιος του ποιητή και αδελφός του συνθέτη. Συμμετέχει επίσης ο Άλκης Κόλλιας.


  CD | Σύνδεσμος Λαϊκού Τραγουδιού "Αοιδός" | 2009 | mp3 @320 | Πλήρη Εξώφυλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: