Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Σταύρος Κουγιουμτζής: Τα πρώτα τραγούδια (1961-1967)

Ο αγαπημένος συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής (1932-2005) υπέγραψε τον πρώτο του μεγάλο δίσκο 33 στροφών μόλις το 1970 ("Νάτανε το '21") στη Minos, όταν είχε ήδη πατήσει τα 38 του χρόνια! Είχε όμως προηγηθεί μια ολόκληρη δεκαετία δημιουργικής παρουσίας, αφού το πρώτο του τραγούδι ("Περιστεράκι") ηχογραφήθηκε το 1961.
Μέσα στη δεκαετία λοιπόν του '60 ηχογράφησε σε δίσκους 45 στροφών καμιά 40αριά τραγούδια συνεργαζόμενος διαδοχικά με τις εταιρίες Philips/Fidelity, Lyra και Odeon/Minos. Από τις εταιρίες αυτές δυστυχώς μόνο η Lyra έχει κάνει ως τώρα μια συγκεντρωτική έκδοση 14 τραγουδιών του με τον τίτλο "Σε πρώτη εκτέλεση: 14 τραγούδια" (1983), παραλείποντας όμως εντελώς ανεξήγητα άλλα δύο που είχε στο ρεπερτόριό της ("Στο πρώτο γλυκοχάραμα", "Όταν θαρθείς") κι έτσι χάθηκε δυστυχώς η ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη έκδοση.
Πάλι καλά πάντως! Γιατί το συμμάζεμα όλων αυτών των σκόρπιων τραγουδιών του συνθέτη δεν στάθηκε καθόλου εύκολη δουλειά και, παρόλο που την ξεκίνησα εδώ και χρόνια, δεν την έχω ολοκληρώσει ακόμη στο 100%. 
Σε τούτη τη συλλογή λοιπόν έχω συγκεντρωμένα όλα (πλην ενός) τα τραγούδια της περιόδου 1961-1967 παραλείποντας βέβαια τα 14 που περιέχονται στη συλλογή της Lyra, η οποία κυκλοφορεί στο εμπόριο. Μερικά τα έχω σε διπλές εκτελέσεις, μιας και όλες έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα και μπορούν να θεωρηθούν συμβατικά ως πρώτες. Λίγα από τα τραγούδια αυτά βρίσκονται σε διάφορες ψηφιακές συλλογές, ενώ τα περισσότερα προέρχονται από παλιά 45άρια, με καλό ήχο πάντως. Περιόρισα χρονικά τη συλλογή στο διάστημα 1961-1967, γιατί στη συνέχεια όλα τα 45άρια του Κουγιουμτζή με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιάννη Πάριο, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Καλατζή είναι εύκολα διαθέσιμα σε πολλές ψηφιακές συλλογές της Minos/EMI.
Εδώ ο πλήρης κατάλογος των τραγουδιών του Σταύρου Κουγιουμτζή:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF% ... E%AE%CF%82
Το μόνο τραγούδι που δε βρέθηκε ακόμη και το αναζητώ εναγωνίως είναι το
"Φεύγει η χαρά" με τη Μάριον Σίβα (Philips, 1962)


& ξεχωριστά το Πρώτο γλυκοχάραμα


3 σχόλια:

Unknown είπε...

εχω το τραγουδι που ζητατε και αλλα ενδιαφεροντα του Στ.κουγιουμτζη αν εχετε την καλωσυνη στειλτε μου ενα ε-μαιλ στο pappoulith@mail.com με ενα ονομα και ενα τηλέφωνο να επικοινωνήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, όπως έχει αποδειχθεί, στο 20 και 21 της λίστας τραγουδιών που αναφέρετε δεν είναι ο Ζησούλης ερμηνευτής. Ο δίσκος της Odeon λέει "Χριστόφορος" και πρόκειται για τον Χριστόφορο Λυπηρίδη, όπως έχει πει σε παλιά συνέντευξη η Αιμιλία Κουγιουμτζή στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Ιωαννίνων. Ο ίδιος ο Ζησούλης μάλιστα έχει "αποποιηθεί" την συμμετοχή του στα συγκεκριμένα τραγούδια με σχόλιό του σε video του τραγουδιού Αν είν' να 'ρθείς στο YouTube.
Για την αποκατάσταση της Ιστορίας...

Άαβας / d58 είπε...

Σωστά επισημαίνεις το λάθος υποπίπτοντας όμως ο ίδιος σε νέο λάθος!
Γνωρίζω λοιπόν ότι τα δυο αυτά τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή δεν τα έχει ερμηνεύσει ο Χριστόφορος Ζησούλης (καμιά σχέση ο άνθρωπος!), αλλά ένας άλλος Χριστόφορος παντελώς άγνωστος, νομίζω. Το όνομά του: Χριστόφορος Γλιπιρίδης.
Όταν βρω το χρόνο, θα διορθώσω το αρχείο και τη λανθασμένη αναφορά στους τίτλους...