Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ευάγγελος Πιτσιλαδής: Θαλασσάκι μου (1972)

Μετά από μια ενδιαφέρουσα παρουσία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60, όταν γνώρισε αξιόλογες επιτυχίες με λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσαν κυρίως η Βίκυ Μοσχολιού, η Μαρινέλλα κι ο Σταμάτης Κόκοτας, αλλά και ποπ, όπως το περίφημο "Καλοκαίρι" με τον Τόνι Πινέλλι, ο Ευάγγελος Πιτσιλαδής ξεκίνησε την κυρίως συνθετική του δραστηριότητα περνώντας πλέον στους δίσκους 33 στροφών, αρχικά με ελαφρολαϊκά τραγούδια και στη συνέχεια με κάποιους ιδιαίτερους instumental δίσκους με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών.  
Προηγήθηκαν οι δίσκοι "Πυροτεχνήματα" (1969), "Το ναυτικό μας" (1970) και "Τα κίτρινα ρολόγια" (1972) κι ακολούθησε το "Θαλασσάκι μου", ένας δίσκος εμπνευσμένος από τη θάλασσα και τις ιστορικές μνήμες που συνδέονται μαζί της. Αποτέλεσε δηλαδή ένα είδος συνέχειας στο ειδικό αφιέρωμα που είχε κάνει ο συνθέτης το 1970 στο Πολεμικό Ναυτικό με το δίσκο "Το Ναυτικό μας". Η δεύτερη όψη άλλωστε ξεκινά με το "Εμβατήριον της Ναυτικής Εβδομάδας" παιγμένο από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Στον επίλογο ακούμε το ομώνυμο νησιώτικο τραγούδι στην κλασική ερμηνεία της μεγάλης Αιμιλίας Χατζηδάκη. Τα υπόλοιπα 11 τραγούδια είναι πρωτότυπες συνθέσεις του Πιτσιλαδή. 
Δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία αυτά τα τραγούδια, παρόλο που ερμηνεύονται από δύο μεγάλα ονόματα της εποχής, τον Μιχάλη Βιολάρη και την Καίτη Χωματά. Συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Ζευγάς και ο ξεχασμένος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Ξενίδης (θυμίζει έντονα τη φωνή του Γιάννη Θωμόπουλου). Οι στίχοι είναι του Γιάννη Κιούρκα, του Δημήτρη Ιατρόπουλου και του Σ. Μιχαλόπουλου.




(C) LP | LYRA/ZODIAC |

Δεν υπάρχουν σχόλια: