Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Χρήστος Λεττονός: Γραφειοκρατία (1976)

Ο Χρήστος Λεττονός (1946-1994) υπήρξε ένας αξιόλογος καλλιτέχνης με σύντομο πέρασμα από την ελληνική δισκογραφία λόγω του απροσδόκητου τερματισμού του βίου του με πολύ τραγικό τρόπο. 
Έγινε γνωστός περισσότερο ως τραγουδιστής με κυριότερες συμμετοχές του αυτές στους δίσκους του Δήμου Μούτση "Μαρτυρίες" (1974) και "Τετραλογία" (1975). Συμμετείχε επίσης στον "Μορμόλη" (1974) του Γιάννη Σπανού και στο "Ελλαδέξ" (1975) του Γιάννη Λογοθέτη. 
Υπήρξε όμως και πολύ ενδιαφέρων συνθέτης τραγουδιών, είτε σκόρπιων με τη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη ("Τετάρτη βράδυ", "Οι δρόμοι σε γέλασαν", "Απόψε η νύχτα", "Να 'ρχόσουνα βρε μάτια μου"), είτε συγκεντρωμένων σε δύο προσωπικούς δίσκους 33 στροφών ("Γραφειοκρατία", "Στρατιωτικά").
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Χρήστου Λεττονού με τίτλο "Γραφειοκρατία" κυκλοφόρησε από την Columbia το 1976. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον πολύπειρο και αρχιμάστορα του λαϊκού τραγουδιού Κώστα Βίρβο, κρατικό υπάλληλο και γνώστη από πρώτο χέρι της δυσκαμψίας του ελληνικού δημοσίου και της αδηφάγου γραφειοκρατίας που το χαραχτηρίζει. 
Μικρά στιγμιότυπα καθημερινής τρέλας από τα πολύπλοκα γρανάζια αυτού του δυσκίνητου κήτους αποτελούν τη θεματολογία του δίσκου. Ο θεατρικός τους χαρακτήρας είναι έκδηλος. Θα μπορούσαν εύκολα αυτά τα τραγούδια να μεταφερθούν στη σκηνή ως μικρά θεατρικά μονόπρακτα πικρής σάτιρας.  Βρίσκονται πολύ κοντά στο ύφος των "Μικροαστικών" και κυρίως των "Απλών μαθημάτων πολιτικής οικονομίας" του Λουκιανού Κηλαηδόνη που είχαν κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα.
Η μουσική του Λεττονού, φροντισμένη ενορχηστρωτικά από τον ικανότατο Γιάννη Κιουρκτσόγλου, είναι απλή κι εύληπτη με ηλεκτρικό προσανατολισμό. Ερμηνεύει κυρίως ο ίδιος ο συνθέτης με την ωραία κι εκφραστική φωνή του, ενώ τον συνοδεύουν η Ξένια Ζερβού και ο Χρήστος Κυριαζής.


  (c) EMI Columbia | LP | 1976

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε και ολόκληρα τα Στρατιωτικά;
Υπάρχουν μόνο θραύσματα στο διαδίκτυο, και σε πολύ κακή ανάλυση.

Σας ευχαριστώ

Dimitris Dimitriou είπε...

Μπράβο για την "ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ"
Αν χρειάζεσαι τα "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ"για ανάρτηση,με πολύ χαρά να στα στείλω.

Άαβας / d58 είπε...

Σύντομα θα αναρτηθούν και τα "Στρατιωτικά"

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Δεν έχω λόγια!...
Ευχαριστώ πολύ.

(ο "ανώνυμος" στο πρώτο σχόλιο)