Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Γιώργος Μεράντζας: Ζωντανές ηχογραφήσεις στο Χαμάμ (2011)

Ο Γιώργος Μεράντζας υπήρξε ένας υπέροχος τραγουδιστής που διέγραψε μια σύντομη πορεία στο ελληνικό τραγούδι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 και στα πρώτα χρόνια του '80, ενώ στη συνέχεια χάθηκε από το προσκήνιο κάνοντας απλώς κάποιες σποραδικές επανεμφανίσεις, ώσπου στη διετία 2010-2011 έδωσε ένα νέο δυναμικό παρών, για να αποσυρθεί και πάλι αμέσως μετά! 
Η παρουσία του σφραγίστηκε με μερικές αξεπέραστες ερμηνείες σε τραγούδια δύο μεγάλων συνθετών μας, του Χρήστου Λεοντή ("Παραστάσεις", "Μαντζουράνα στο κατώφλι", "Συναυλίες '81") και του Θάνου Μικρούτσικου ("Φουέντε Οβεχούνα", "Τροπάρια για φονιάδες", "Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας", "Ιχνογραφία")
Μετά την αποχώρησή του από τα μουσικά πράγματα κατέφυγε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, εκεί πάνω στα αγέρωχα Τζουμέρκα των Ιωαννίνων, όπου καταπιάστηκε με τον ορεινό τουρισμό και έχτισε έναν υπέροχο ξενώνα μέσα στα έλατα κοντά στο κεφαλοχώρι Πράμαντα και πλάι στον ποταμό Άραχθο.
Το 2010 ηχογράφησε τον δεύτερο μόλις προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Όλα είναι εδώ", 23 χρόνια μετά τον πρώτο του ("Επόμενος σταθμός"). Η δισκογραφική του αυτή αφύπνιση αποτέλεσε και το έναυσμα για μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων στη μουσική σκηνή Χαμάμ τον Φεβρουάριο του 2011 ερμηνεύοντας κυρίως άλλα τραγούδια από αυτά που περιλαμβάνει το προσωπικό του δισκογραφικό ρεπερτόριο. Παρά το πέρασμα του χρόνου (60 χρονών τότε) η φωνή του παραμένει απολύτως ακμαία και εκφραστική, με αποτέλεσμα αυτές οι ζωντανές ηχογραφήσεις να είναι εξαιρετικές και να δίνουν νέες διαστάσεις στα συγκεκριμένα τραγούδια. Στα φωνητικά τον συνοδεύει η Ασπασία Στρατηγού, ενώ τη μικρή ορχήστρα αποτελούν ο Dasho Kurti (ακορντεόν, πλήκτρα), ο Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρες) και ο Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά).
Είχα την ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να περάσω ένα ονειρεμένο Σαββατοκύριακο στο "Ξενείον" του Γιώργου Μεράντζα στα Τζουμέρκα και να ξετρυπώσω ένα ψηφιακό δισκάκι με 14 τραγούδια από τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στο Χαμάμ. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο εντόπισα ακόμη 11 τραγούδια από εκείνες τις εμφανίσεις κι έτσι έφτιαξα αυτή τη συλλογή που σας προσφέρω. Ο ήχος είναι άριστης ποιότητας.


2 σχόλια:

s760 είπε...

Από περιέργεια θα τον ρώταγα γιατί εξαφανίστηκε από τη μουσική σκηνή τόσα χρονια
Εσείς ρωτήσατε?

Άαβας / d58 είπε...

Είπαμε πολλά! Ο Μεράντζας νιώθει μια χαρά έτσι. Ποτέ δεν ήταν των δημοσίων σχέσεων και των συνεχών εμφανίσεων.