Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Σπήλιος Μεντής: Καληνύχτα, Μαργαρίτα (1967)

Τον Μάρτιο του 1967, ενάμιση μήνα πριν από την επιβολή της Δικτατορίας, ο Μάνος Κατράκης με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο ανέβασε στο Θέατρο Βεάκη την παράσταση "Καληνύχτα, Μαργαρίτα" του Γεράσιμου Σταύρου, βασισμένη στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή "Μαργαρίτα Περδικάρη" από τη συλλογή διηγημάτων "Το τέλος της μικρής μας πόλης". Πρωταγωνιστούσε ο ίδιος με την Έλλη Φωτίου. Φυσικά η πρώτη εκείνη παρουσίαση του έργου απαγορεύτηκε αμέσως από το καθεστώς.  
Το έργο ξανανέβασε στο Θέατρο Άλφα το 1971 η Έλλη Φωτίου με τον Στέφανο Ληναίο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ το 1984 οι δύο πρωταγωνιστές το παρουσίασαν και στο "Θέατρο της Δευτέρας". Το έργο ανέβηκε επίσης το 1996 στο Θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.
Ο συνθέτης Σπήλιος Μεντής έγραψε για την πρώτη παράσταση τρία όμορφα μουσικά θέματα και δύο ωραιότατα τραγούδια σε δικούς του στίχους που ερμήνευσε αισθαντικά η Πόπη Αστεριάδη. Οι τίτλοι των τραγουδιών είναι: "Τραγούδι αγάπης και θανάτου", "Καληνύχτα Μαργαρίτα"
Το μουσικό αυτό υλικό κυκλοφόρησε την ίδια εποχή από τη Lyra σε δίσκο 45 στροφών, ο οποίος βέβαια πλέον είναι δυσεύρετος, αν και τα δυο τραγούδια επανεκδόθηκαν πριν από λίγα χρόνια σε μια διπλή ψηφιακή συλλογή με παλιές επιτυχίες της τραγουδίστριας ("Μια γιορτή", 2009)



(c) 45'' vinyl | Lyra LS1225 | 1967 | 
πηγή: π.Αρτ./d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: