Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Γιώργος Γεωργιάδης: Ποίησις και μελωδία (1974)

Μέσα στη δεκαετία το '70 ο συνθέτης και μαέστρος Γιώργος Γεωργιάδης παρουσίασε αρκετές δισκογραφικές δουλειές στο δύσκολο πεδίο της μελοποιημένης ποίησης. 
Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος αυτής της σειράς έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο "Ποίησις και μελωδία" και εκδόθηκε το 1974, τη χρονιά της μεταπολίτευσης, ενώ το 1982 εκδόθηκε ένας δεύτερος δίσκος του με τον ίδιο ακριβώς τίτλο και με αρκετά κοινά τραγούδια σε νέα εκτέλεση.
Στο δίσκο του 1974 βρίσκουμε συγκεντρωμένα συνολικά 14 ποιήματα, κυρίως ποιητών παλαιότερων γενεών και ιδιαίτερα της γενιάς του 1880 (γενιά του Κωστή Παλαμά). Τα δύο απ' αυτά αποδίδονται σε μορφή απαγγελίας με μουσική υπόκρουση, ενώ σε πολλά τραγούδια παρεμβάλλονται σχόλια του συνθέτη εκτός κειμένου. 
Μεταξύ άλλων έχουμε ποιήματα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, του Στέφανου και της Αιμιλίας Δάφνη, του Γιάννη Γρυπάρη, του Μήτσου Παπανικολάου, του Κώστα Ουράνη, του Ρήγα Γκόλφη, του Λάμπρου Πορφύρα και άλλων. 
Η μουσική του Γεωργιάδη είναι απλή και ευχάριστη, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, κινούμενη στο πλαίσιο του κυρίαρχου τότε ελαφρολαϊκού ήχου.
Τραγουδά ο συνθέτης και μαζί του η ηθοποιός Μαρία Αλεφέρη, η Ελένη Τσαγκαράκη, ο Κ. Τσίρκας και ο Γ. Παρετζόγλου.




(c) LP | PanVox | 1974 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: