Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ένα άγνωστο θεατρικό κομμάτι του Σταύρου Κουγιουμτζή

Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του Σταύρου Κουγιουμτζή (από το βιβλίο "Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια", σελ. 70-71), ο συνθέτης κλήθηκε το 1966 από τον σκηνοθέτη και διευθυντή του Κρατικού Θεάτρο Βορείου Ελλάδος Σωκράτη Καραντινό να γράψει τη μουσική για μια θεατρική παράσταση με τίτλο Το ταξίδι, βασισμένη σε κείμενο του ποιητή Γιώργου Θέμελη, με τον οποίο είχε ήδη γράψει μερικά τραγούδια. 
Το έργο αναφερόταν στον κόσμο του θεάτρου σκιών και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Ευγένιος Σπαθάρης. Ο Κουγιουμτζής έγραψε αμέσως πέντε τραγούδια για το έργο με αναφορές στις κλασικές φιγούρες του Καραγκιόζη, αλλά δυστυχώς κανένα από τα τραγούδια αυτά δεν διασώθηκε. 
Ευτυχώς όμως υπάρχει ένα μικρό ίχνος από τη θεατρική αυτή δουλειά του συνθέτη, ένα οργανικό κομμάτι, το οποίο εκδόθηκε το 1993 σε μια συλλεκτική έκδοση του ΚΘΒΕ με μουσικές από την 30χρονη ως τότε ιστορία του. 
Πρόκειται για ένα αργό τελετουργικό θέμα με κύρια όργανα την τρομπέτα και το μπουζούκι. Ένας εντελώς διαφορετικός Κουγιουμτζής!

πηγή: Αρχείο π. Αρτέμιου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: