Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Η Ντόρα Γιαννακοπούλου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη (1970)

Η ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου είχε και μια σύντομη καριέρα τραγουδίστριας ερμηνεύοντας αποκλειστικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο κυριότερος καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν η πρώτη εκτέλεση του κύκλου "Μικρές Κυκλάδες" (1964) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. 
Ωστόσο στη συνέχεια ερμήνευσε περιστασιακά και άλλα τραγούδια του συνθέτη κατά την περίοδο της επταετίας και, συγκεκριμένα, τραγούδια που γράφτηκαν στην περίοδο του περιορισμού του συνθέτη στο χωριό Ζάτουνα της Αρκαδίας. Έτσι προέκυψαν τα "Τραγούδια της Ζάτουνας" που ήδη παρουσιάσαμε σε άλλη ανάρτηση, τα οποία βασίζονταν στους κύκλους "Αρκαδία ΙΙ" και "Αρκαδία VI"
Την ίδια περίοδο γράφτηκαν και τα δημοφιλή "Λαϊκά" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, τα οποία γνώρισαν δύο επίσημες δισκογραφικές καταγραφές: Μία με τη Μαρία Δημητριάδη και τον Αντώνη Καλογιάννη και μία με τον Μανώλη Μητσιά. Διασώζεται όμως και μια τρίτη εκτέλεση, η οποία προηγείται των άλλων δύο, με τη φωνή της Ντόρας Γιαννακοπούλου, σε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου το 1970 στην Ολλανδία. Η ηχογράφηση περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου "Τα λαϊκά" και μαζί μερικά τραγούδια από τον κύκλο "Αρκαδία ΙΙΙ". Η ερμηνεία της Ντόρας Γιαννακοπούλου αποπνέει ειλικρίνεια και αυθεντικό πάθος κι έτσι το ντοκουμέντο αποκτά ξεχωριστή αξία.



(c) LP | CNR Holland | 1970 | Πηγή: Δ.Δ./π.Αρτ.

5 σχόλια:

Άαβας / d58 είπε...

Το αρχείο ανανεώθηκε με το πλήρες περιεχόμενο του δίσκου και τα αυθεντικά εξώφυλλα

Dimitris Dimitriou είπε...

Ναι,αυτό ήταν το εξώφυλλο του δίσκου.Δισκοβόλε και π.Αρτ. δεχτήτε ένα συγκινημένο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. Φανταστείτε,41 χρόνια μετά!

Πέτρος Λ. είπε...

Καλησπέρα φίλε μου. Πολύ καλός δίσκος! Μπράβο που τον ανέβασες. Παρ' ό,τι όμως γράφεις ότι είναι 320 kbps, δηλαδή πολύ καλή ποιότητα, ο ήχος δεν είναι καθόλου καλός. Μήπως εξήγαγες τα τραγούδια σε χαμηλότερη ποιότητα;

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε Πέτρο Λ, δεν ξέρω γιατί χαρακτηρίζεις τον ήχο "καθόλου καλό"! Εγώ τον βρίσκω πολύ ικανοποιητικό λαμβανομένου υπόψιν ότι αυτές οι ηχογραφήσεις έργων του Μίκη εκτός Ελλάδας εκείνη την εποχή γίνονταν με στοιχειώδη μέσα και χωρίς υψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Αν ακούσεις, ας πούμε, τα "Τραγούδια του αγώνα" ακόμη κι από cd, θα διαπιστώσεις εύκολα αυτό που λέω. Συνεπώς δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του rip, γιατί είτε @128 είναι, είτε @320, είτε ακόμη και flac, δεν μπορεί να διαφοροποιήσει σε βαθμό εμφανώς αντιληπτό στην ακοή την ποιότητα του ήχου που είναι καταγραμμένος στον αρχικό φορέα (βινύλιο ή cd).

Πέτρος Λ. είπε...

Οκ, κατάλαβα τι εννοείς! Να είσαι καλά!