Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Βασίλης Τενίδης, F.G. Lorca: Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα (1977)

Το Φεβρουάριο του 1977 παίχτηκε από την ελληνική τηλεόραση στα πλαίσια της εκπομπής Το Θέατρο της Δευτέρας το έργο του Federico Garcia Lorca "Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα" σε μετάφραση Ιουλίας Ιατρίδη και σκηνοθεσία Πάνου Γλυκοφρύδη με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, όπως: Σταμάτης Φασουλής, Υβόννη Μαλτέζου, Χρήστος Δαχτυλίδης, Κώστας Αρζόγλου, Γιάννης Κάσδαγλης, Νίκος Γαροφάλλου, Ντίνος Λύρας, Γιάννης Κοντούλης, Δημήτρης Χρυσομάλλης, Μαρία Τενίδη, Χάρης Χαράκος, Κάκια Ιγερινού κ.ά.
Το έργο χαρακτηρίζεται ως παιδική φάρσα με στοιχεία ιλαροτραγωδίας και γράφτηκε το 1931, ενώ στην ελληνική σκηνή έχει γνωρίσει πολυάριθμες παρουσιάσεις. Είναι το έργο που έδωσε αφορμή για τον κύκλο τραγουδιών "Αχ, έρωτα" (1974) του Χρήστου Λεοντή με ελληνική απόδοση του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Για τη συγκεκριμένη τηλεοπτική παράσταση τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο συνθέτης και κλασικός κιθαριστής Βασίλης Τενίδης, ο οποίος τα τραγούδησε κιόλας παίζοντας ο ίδιος κλασική κιθάρα. Τα τραγούδια είναι ωραιότατα με έντονα λυρικό χρώμα και θαυμάσιες μελωδίες με διάχυτους ισπανικούς χρωματισμούς. Δυστυχώς το πολύ όμορφο αυτό soundtrack παραμένει ανέκδοτο.

(c) tv-rip | ανέκδοτο OST | 1977 | mp3 @256 | Εξώφυλλα & φωτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: