Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο Ψαρόγιαννος (1966)

Ένα αυθεντικό soundtrack του Γιάννη Μαρκόπουλου από τη χρυσή εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τότε που ο συνθέτης έγραφε πανέμορφα λαϊκά κομμάτια, τραγούδια ή οργανικά θέματα, ως επένδυση σε πολυάριθμες ταινίες. 
Πρόκειται για το ηθογραφικό δράμα "Ο Ψαρόγιαννος", παραγωγής 1966, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαριόλη από την ομώνυμη νουβέλα του Τάκη Χατζηαναγνώστου με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα, Αλέκα Κατσέλη και Παύλο Λιάρο. 
Ο συνθέτης έγραψε πέντε ωραιότατα μέρη, τέσσερα οργανικά κι ένα τραγούδι ("Πετροχελιδόνι") που ερμηνεύει γλυκύτατα η Μαίρη Δαλάκου
Σημειώνω ότι η ψηφιακή έκδοση "Κινηματογραφικά" της Philips (1994) έχει συμπεριλάβει μόνο τα τέσσερα μέρη του soundtrack παραλείποντας το οργανικό θέμα "Η αμμούδα", το οποίο όμως θα βρείτε στην έκδοση βινυλίου που σας προσφέρω.

(c) Vinyl 45'' extended | Polydor | 1966 | πηγή: π.Αρτ./d58

2 σχόλια:

Μαίρη Δαλάκου είπε...

Υπάρχει βέβαια και δεύτερο τραγούδι στην ταινία, "Καβάλα πα' στα Κύμματα....." το οποίο τραγούδησα με την υπέροχη συνοδεία κλασσικής κιθάρας του Γεράσιμου Μηλιαρέση!
Ευχαριστώ για την φιλοξενία!
Μαίρη Δαλάκου

Άαβας / d58 είπε...

Κατ' αρχάς θεωρώ πολύ τιμητικό για το ΔΙΣΚΟΒΟΛΟ μου το σχόλιό σας, αγαπητή κυρία Δαλάκου, γιατί ανήκετε στην προσωπική μου μυθολογία των σκαπανέων του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού. Ειδικά τα τραγούδια σας που έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλου τα λατρεύω πραγματικά και είναι μεγάλη η χαρά μου για το ξεχασμένο αυτό τραγούδι που βρίσκεται κρυμμένο στην ταινία "Ο Ψαρόγιαννος". Θα το αποσπάσω λοιπόν από την ταινία και θα το προσθέσω στο soundtrack, για να είναι ολοκληρωμένο. Σας ευχαριστώ πολύ και να είστε πάντα καλά!