Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα πρώτα τραγούδια (1976)

Κατά τη δεκαετία του '60 ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνεργάστηκε αποκλειστικά με την εταιρία Philips υπό τις διάφορες ετικέτες της (Fidelity, Phonogram, Polydor). Η συνεργασία αυτή μπορεί να μοιραστεί σε δύο περιόδους: Η πρώτη ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας (1961) και διατρέχει το μεγαλύτερο διάστημα καλύπτοντας την κινηματογραφική και θεατρική δουλειά του μεγάλου δημιουργού, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει την εποχή των πρώτων μεγάλων του συνθέσεων, δηλαδή των έργων "Ήλιος ο Πρώτος" και "Χρονικό" (1969-1970), με τα οποία αρχίζει να διαμορφώνει το μουσικό του ύφος που αποκρυσταλλώθηκε στη συνέχεια μέσα από τα αριστουργήματα της δεκαετίας του '70.
Στα πρώτα του λοιπόν χρόνια ο συνθέτης πειραματίστηκε επίμονα πάνω στο λαϊκό στίχο κι έγραψε αρκετά λαϊκά τραγούδια (πάνω από τριάντα), πολλά από τα οποία ακούστηκαν σε ελληνικές ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις της εποχής ("Ποια είναι η Μαργαρίτα", "Το κορίτσι με το κορδελάκι", "Μικρές Αφροδίτες", "Κυκλάδες", "Διωγμός", "No, Mister Johnson", "Διχασμός", "Ψαρόγιαννος", "Κατηγορώ τους ανθρώπους" κ.ά.). Αρκετά από τα τραγούδια αυτά γνώρισαν μεγάλη απήχηση στο κοινό της εποχής κι εδραίωσαν την παρουσία του συνθέτη στις ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού τραγουδιού.
Η παρούσα συλλογή εκδόθηκε το 1976 από την Philips και συγκεντρώνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του συνθέτη κατά το διάστημα 1961-1964. Δεκατέσσερα πανέμορφα λαϊκά τραγούδια που ερμηνεύουν μερικές από τις πιο ωραίες φωνές που διέθετε εκείνη την εποχή το πεντάγραμμο, όπως η Δούκισσα, ο Πάνος Τζανετής, η Μαίρη Δαλάκου και ο Κώστας Χατζής. Οι στίχοι υπογράφονται από κορυφαίους στιχουργούς: Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης ΠαπαδόπουλοςΚώστας ΓεωργουσόπουλοςΆκος Δασκαλόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας και Ερρίκος Θαλασσινός. Κάποια από αυτά τα τραγούδια γνώρισαν πολύ αξιόλογες επανεκτελέσεις ή παράλληλες εκτελέσεις, όπως το κορυφαίο κινηματογραφικό "Ποιος δρόμος" που αξιώθηκε μιας μεγάλης ερμηνείας από τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Διευκρινίζω ότι ο δίσκος στη συγκεκριμένη του μορφή δεν εκδόθηκε ποτέ ψηφιακά, αν και ένα μεγάλο μέρος του εμπλουτισμένο και με πρόσθετο υλικό κυκλοφόρησε το 1996 στην ψηφιακή συλλογή "16 Σπάνιες ηχογραφήσεις".



(c) LP | Philips | 1976 | πηγή: d58 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Δισκοβόλε καλησπέρα σας,
Έχοντας ήδη ολοκληρώσει χάρη στη συνέπειά σας την ακρόαση με κρυστάλλινο ήχο των πέντε δυσέρευτων πλέον δίσκων του μεγάλου μας μουσουργού Γιάννη Μαρκόπουλου (Ερωτόκριτος, Αφιέρωμα, Παιχνίδι με το χρόνο, Τα χρόνια της θύελλας και Τα πρώτα τραγούδια), τους οποίους επί έτη αναζητούσα εις μάτην και που αισίως δημοσιεύσατε στο λαμπρό σας ιστολόγιο, σας εκφράζω ειλικρινώς την αγαλλίαση αλλά και τον συγκλονισμό της ψυχής μου από την πανδαισία λόγου και μελωδίας που μας παρέχετε!
Επιπροσθέτως, σας δηλώνω εκ βαθέων τη ευγνωμοσύνη μου για τον κόπο σας καθώς και για τον χρόνο που καθημερινώς αναλώνετε παρά τις τυχόν υποχρεώσεις σας, προς εκπλήρωση της αξίωσής μου.
Ολοκληρώνοντας, εξαίρω το λειτούργημα που προσφέρετε ανιδιοτελώς αναφορικά με την ανάδειξη της ποιοτικής ελληνικής μουσικής μας και αδημονώ προσμένοντας τους πέντε υπολοιπόμενους δίσκους εφόσον πάντα τους διαθέτετε και είστε εύκαιρος.
Να είστε καλά και να έχετε καλή εβδομάδα!

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, αγαπητέ Ισίδωρε.
Ρίξε μια ματιά και στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο...