Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Ηλίας Ανδριόπουλος: Τα λαϊκά μου (1980)


Ο Ηλίας Ανδριόπουλος ανήκει αναμφίβολα στις εκλεκτότερες περιπτώσεις ευαίσθητων και μελωδικών τραγουδοποιών στο χώρο της λεγόμενης έντεχνης τραγουδοποιίας μας. Ξεκίνησε φιλόδοξα στα μέσα της δεκαετίας του '70 μελοποιώντας ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, ενώ στα μέσα της επόμενης δεκαετίας κατέφυγε στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.
Στο ενδιάμεσο διάστημα μας χάρισε κάμποσους ακόμη αξιόλογους δίσκους, από τους οποίους ξεχώρισαν ιδιαίτερα δύο, τα "Γράμματα στον Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά" (1979) και τα "Λαϊκά προάστια" (1980). Δυο θαυμάσιοι δίσκοι, από τους οποίους ξεπήδησαν κάμποσες επιτυχίες εδραιώνοντας βάσιμα την παρουσία του συνθέτη στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Αντλώντας το υλικό από τις λαοφιλείς μελωδίες των δύο αυτών δίσκων το 1980 ο συνθέτης ηχογράφησε τον ορχηστρικό δίσκο "Τα λαϊκά μου" που κυκλοφόρησε από την εταιρία Alcyon της Lyra. Πρόκειται για μια συλλογή 12 κομματιών, από τα οποία το ένα αποδίδεται από χορωδία ("Είπα να σου στείλω"). Χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών που είχαν κάνει ο Τάσος Καρακατσάνης και ο συνθέτης. Στο μπουζούκι ο μεγάλος σολίστ Κώστας Παπαδόπουλος.




(c) LP | Alcyon | 1980 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: