Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Νίκος Μοσχονάς: 4 Τραγούδια (1959)

Ο Νίκος Μοσχονάς (1907-1975) υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας βαθύφωνος με διεθνή καταξίωση. Πρωτοεμφανίστηκε το 1930 με το Ριγκολέτο του Verdi και τον Κουρέα της Σεβίλλης του Rossini. Από το 1937 ξεκίνησε τη μακρόχρονη συνεργασία του (κάπου 25 χρόνια) με τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, όπου ερμήνευσε όλους τους μεγάλους ρόλους του οπερατικού ρεπερτορίου, ενώ παράλληλα έκανε εμφανίσεις σε πολλά λυρικά θέατρα όλου του κόσμου και συμμετείχε σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις της κλασικής δισκογραφίας.
Το παρόν 45άρι extended της Fidelity περιλαμβάνει τέσσερα ελληνικά τραγούδια με τη φωνή του μεγάλου ερμηνευτή. Το πρώτο ("Ο βράχος"), βασισμένο σε ποίηση Γεώργιου Βιζυηνού, γράφτηκε από τον συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού Χρήστο Στρουμπούλη, γνωστό μας από το δημώδες "Τσομπανάκος ήμουνα", ενώ το δεύτερο ("Το τρεχαντήρι") είναι του μεγάλου Αθηναίου βάρδου Κλέωνα Τριανταφύλλου, του γνωστού μας Αττίκ (1885-1944). 
Τα άλλα δύο ("Ο γέρο Δήμος", "Το λαγιαρνί") υπογράφονται από δυο σημαντικούς λόγιους συνθέτες μας, τον ζακυνθινό Παύλο Καρρέρ (1829-1896) και τον συνθέτη της Εθνικής Σχολής Θεόδωρο Σπάθη (1883-1943). Και τα δυο αυτά τραγούδια έχουν δημώδες ύφος και συχνά περνιούνται για δημοτικά τραγούδια. Ειδικά ο "Γέρο Δήμος" του Καρρέρ, που βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, γράφτηκε το 1859 και γνώρισε τόσο μεγάλη δημοτικότητα στην εποχή του, ώστε λίγο αργότερα ο συνθέτης το ενέταξε ως άρια στην όπερά του "Μάρκος Μπότσαρης", ενώ σχεδόν έναν αιώνα αργότερα ο Νίκος Σκαλκώτας το μετέγραψε σε φόρμα κουαρτέτου εγχόρδων.

(c) 45'' extended | Fidelity | 1959 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: