Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Σταύρος Ξαρχάκος: 976 (1977)

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θυμήθηκα έναν σπάνιο δίσκο του Σταύρου Ξαρχάκου με μουσική γραμμένη για τηλεοπτικό πρόγραμμα. 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ωριαίο τηλεοπτικό δρώμενο που έγινε για λογαριασμό της Γαλλικής Τηλεόρασης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1977. Ο τίτλος του ήταν: Βυζάντιο: 1000 Χρόνια πριν - Η γιορτή των Καλενδών
Πάνω σε μια ιστορία του σκηνοθέτη Γιώργου Σταμπουλόπουλου ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έστησε ένα ευφυές σενάριο που μας μεταφέρει χίλια χρόνια πίσω, στο έτος 976 μ.Χ., στην καρδιά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με αφορμή το έθιμο των Καλενδών για την αρχή της νέας χρονιάς. 
Ακριβώς από εκεί προέκυψε και ο τίτλος της μουσικής εργασίας του Ξαρχάκου. Η μουσική είναι μια σουίτα χορευτικών ρυθμών και αυτοσχεδιασμών που αντλούνται μέσα από τη μακραίωνη μουσική παράδοση του τόπου. Τρία τραγούδια που παρεμβάλλονται στη σειρά των οργανικών κομματιών ερμηνεύονται από τον Νίκο Δημητράτο μαζί με χορωδία από το σύνολο των ηθοποιών. Κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Γιάννης Βογιατζής, ενώ χαρακτηριστικούς ρόλους ερμηνεύουν με πολύ κέφι και εξωστρέφεια ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσπω Διαμαντίδου κι ο Θύμιος Καρακατσάνης.
Διευκρινίζω ότι τα ορχηστρικά θέματα αυτού του δίσκου τα ξαναβρίσκουμε στο δίσκο "Ενθύμιον" που βγήκε ένα χρόνο αργότερα (1978) από την εταιρία Univox (ψηφιακή διανομή Minos).



(c) LP | UniVox | 1977 | Fπηγή: d58

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα,
Βρέθηκα τυχαία στο blog σας ψάχνοντας τον δίσκο Μία βραδιά μ' ένα τραγούδι. Δε πίστευα την τύχη μου όταν τον βρήκα σε σας, μιας και δεν τον έχει ούτε η Minos.
Είπα να δω μήπως η τύχη μου συνεχιστεί και βρω και το 976 και ω! του θαύματος...
Ειχα αυτούς τους δίσκους σε βινύλιο πριν από πολλά χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ μου δώσατε μεγάλη χαρά

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...