Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Κώστας Κλάββας: Ο τελευταίος πειρασμός (μουσική για ταινία)

Ο Κώστας Κλάββας (1934-2012) υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή της ελληνικής μουσικής στο συνολικό της φάσμα, μιας και καταπιάστηκε με ποικίλες μορφές της μουσικής έκφρασης, από το απλό τραγούδι, μέχρι τη μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, την ενορχήστρωση, την παραγωγή, αλλά και τη συμφωνική μουσική τόσο ως δημιουργός, όσο και ως διευθυντής ορχήστρας.
Στη δεκαετία του '60 είχε έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της κινηματογραφικής μουσικής επενδύοντας δεκάδες ελληνικές ταινίες με πρωτότυπες συνθέσεις, συνήθως με συμφωνικά κομμάτια και σπανιότερα με τραγούδια. 
Μια τέτοια ταινία ήταν και ο "Τελευταίος πειρασμός", παραγωγής 1964, που σκηνοθέτησε ο Σωκράτης Καψάσκης βασιζόμενος σε ένα μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή. Πρόκειται για ένα δυνατό ερωτικό δράμα με πρωταγωνιστές τους Τίτο Βανδή και Άννα Φόνσου.
Ο συνθέτης έγραψε για την ταινία μερικά υπέροχα ορχηστρικά θέματα με συμφωνικές αποχρώσεις σαν μικρά adagio για πιάνο και ορχήστρα. Στο αρχείο έχω τα τρία βασικά θέματα κι επιπλέον το οργανικό θέμα των τίτλων που βασίζεται στη μελωδία του μοναδικού τραγουδιού που ακούγεται στην ταινία. Πρόκειται για το ωραιότατο ελαφρό τραγουδάκι "Αν ξαναρθείς" που ερμηνεύει η ηθοποιός Ράνια Κωστίδου, η οποία κρατάει κι ένα ρόλο στην ταινία. Η εκτέλεση αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη δισκογραφία, αλλά το τραγούδι δεν ξεχάστηκε, αφού γνώρισε στα κατοπινά χρόνια δύο ακόμη ερμηνείες, μία με τη Νινή Ζαχά (που ηχογραφήθηκε στο Studio Β' του Λάκη Παλλίδη) κι άλλη μία με τον Δάκη για κάποιον προσωπικό του δίσκο.  Θα τις βρείτε όλες στο αρχείο.


 (c) Ανέκδοτο υλικό | mp3/wma | Αυτοσχέδιο εξώφυλλο και φωτο
πηγή: π.Αρτ./d58

2 σχόλια:

Θράσος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση για το έργο ενός πολύ υποτιμημένου συνθέτη.

Ερώτηση:Μήπως υπάρχει στο αρχείο σας το soundtrack της ταινίας "Ραντεβού με μια άγνωστη" του Χρήστου Λεοντή;

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, φίλε μου.
Το soundtrack που ζητάς δεν έχει εκδοθεί ποτέ, οπότε ο μόνος τρόπος για να το αποκτήσουμε είναι να το φτιάξω μέσα από την ταινία. Ευτυχώς έχω την ταινία, οπότε με πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω. Μέχρι τότε, υπομονή...