Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Μνήμη Βασίλη Τενίδη (1936-2017)

Η χθεσινή μέρα, 7 Φεβρουαρίου 2017, αποδείχθηκε αποφράδα για την ελληνική μουσική, καθώς χάθηκαν δύο πολύ αξιόλογες δημιουργικές μορφές με σημαντική προσφορά στο ελληνικό τραγούδι και την ελληνική μουσική γενικότερα. 
Ο ένας, πασίγνωστος κι αγαπημένος. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017), που μας χάρισε δεκάδες διαχρονικές επιτυχίες, ενώ υπήρξε και σπουδαίος συνθέτης θεατρικής ("Ελεύθερο Θέατρο") και κινηματογραφικής ("Ο θίασος") μουσικής.
Ο άλλος, άγνωστος για τους πολλούς, ήταν ο Βασίλης Τενίδης (1936-2017), συνθέτης τραγουδιών, αλλά και λόγιων έργων, μεγάλος δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας και ενορχηστρωτής. Ο Τενίδης υπήρξε από τους αφανείς ήρωες της ελληνικής μουσικής δουλεύοντας ελάχιστα στο προσκήνιο και πάρα πολύ στο παρασκήνιο για την έκδοση είτε δικών του συνθέσεων, είτε έργων άλλων συναδέλφων του. Υπήρξε επίσης και πολύ ενδιαφέρων ραδιοφωνικός παραγωγός με εκπομπές γύρω από την κλασική κιθάρα. 
Το όνομά του για το ευρύτερο κοινό συνδέθηκε με δυο πανέμορφα νεοκυματικά τραγούδια που ερμήνευσε ο Γιώργος Ζωγράφος ("Το όμορφο νησί", "Μια φλόγα ήσουν"), αλλά κι ένα λαϊκό σουξεδάκι του Μιχάλη Βιολάρη ("Ποια γωνιά")
Στις σελίδες του ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΥ φιλοξενούνται κάποιες σπάνιες δουλειές του Βασίλη Τενίδη και συγκεκριμένα τα έργα: "Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους" (1966, μουσική για ταινία), "Δημήτρης Λάβδας" (1969), "Κύπρια έπη" (1977), "Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα" (1977, ανέκδοτο), "Κιλελέρ" (1986).



Διαβάστε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πληρέστατο αφιέρωμα στον Βασίλη Τενίδη στην ιστοσελίδα ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ του Φώντα Τρούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: