Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ο άγνωστος Κώστας Χατζής (Τραγούδια 1961-1971)

Ο Κώστας Χατζής αποτελεί από μόνος του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς φίλους από τα χρόνια τα παλιά, αλλά και πολλούς με αρνητική διάθεση απέναντί του, κυρίως λόγω της ιδιόμορφης φωνητικής του χροιάς - ελπίζω - και όχι λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του! 
Η πρώτη του εμφάνιση στο τραγούδι σημειώθηκε το 1961 στα στέκια της Πλάκας, ενώ την ίδια χρονιά ηχογράφησε και το πρώτο του τραγούδι με τίτλο "Έφυγε η αγάπη μου" σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Κώστα Πρετεντέρη. Ακολούθησαν μερικές πολύ όμορφες συνεργασίες με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ("Ο Μίμης ο τσιγγάνος"), ο Γιάννης Μαρκόπουλος ("Το κορίτσι με το κορδελάκι", αλλά και πολλά σκόρπια τραγούδια), ο Σταύρος Ξαρχάκος ("Βαρκαρόλα"), ο Χρήστος Λεοντής ("Το σπίτι γέμισε με λύπη"), ο Γιώργος Κατσαρός, ακόμη και ο Μάνος Χατζιδάκις σε δεύτερη εκτέλεση ("Το αστέρι του Βοριά" κλπ).
Κάποια στιγμή άρχισε να σκαρώνει τις δικές του μελωδίες κι έτσι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 εμφανίζεται πλέον ως τραγουδοποιός, γράφοντας και ερμηνεύοντας ο ίδιος τα τραγούδια του. Σε κάποιες περιπτώσεις έδωσε και τραγούδια του σε άλλους ερμηνευτές, όπως η Έλενα Κυρανά σε ένα 45άρι του 1967, η Ζωζώ Κυριαζοπούλου σε δυο 45άρια του 1968, η Καίτη Παπαβασιλείου σε δυο 45άρια του 1969 και 1970, και ο Γιάννης Κορωνάκης σε άλλα δυο 45άρια του 1971. 
Στην παρούσα συλλογή έχω συγκεντρώσει 21 "άγνωστα" τραγούδια που ερμηνεύει ο Κώστας Χατζής σε μουσική άλλων συνθετών ή ερμηνεύουν άλλοι τραγουδιστές σε μουσική Κώστα Χατζή. Στους στίχους βρίσκουμε μερικούς από τους σταθερούς συνεργάτες του συνθέτη, όπως ο Ηλίας Λυμπερόπουλος και η Σώτια Τσώτου, ενώ σε ένα τραγούδι φιγουράρει ως στιχουργός η Μάρθα Βούρτση! Ένα από αυτά τα τραγούδια, το ωραιότατο "Πώς να φύγω" που ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με τη Ζωζώ Κυριαζοπούλου, έγινε μεγάλη επιτυχία αρκετά χρόνια αργότερα με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα. Τα υπόλοιπα ακούστηκαν ελάχιστα και λίγοι πια είναι αυτοί που τα θυμούνται, αν και τα περισσότερα είναι όμορφα τραγούδια.


(c) Philips/Olympic | 1961-1971 | mp3/wma | αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ./d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ωραία ανάρτηση.
Από εκείνη την εποχή, ας σημειώσουμε κάποια ακόμη τραγούδια του Κωστα Χατζή για άλλους καλλιτέχνες:
Δύο τραγούδια για τη Βάσω Μεσηνέζη, τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών: «Έκλαψα και πότισα τη γη» / «Παράπονο» (Philips 6046).
Το τραγούδι «Κορίτσι πικραμένο», το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του Γιώργου Μαρίνου «Μια ζωντανή παρουσίαση» (1970).

Παντελής Κ.

...ολοικ είπε...

Ευγε και καλή βδομάδα!!!