Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ραμίνος: Ανθρώπινες ιστορίες (1971)

Ποιος είναι αλήθεια αυτός ο Ραμίνος;
Αυτή ήταν η αυθόρμητη ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου διαπιστώνοντας κάποια μέρα ότι ένας ελληνικός δίσκος της Philips που κυκλοφόρησε το 1971 πωλείται από διάφορες διαδικτυακές αγορές σε ένα εξωφρενικό ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 3.000 ευρώ! 
Οι πληροφορίες που μπόρεσα να συνάξω για τον καλλιτέχνη ήταν λιγοστές και συγκεκχυμένες. Μια προσωπική μαρτυρία κάποιου ανώνυμου φίλου του κάνει λόγο για ένα πανέξυπνο νεαρό αγόρι που μιλούσε γαλλικά κι έπαιζε πιάνο και κιθάρα. Σκάρωσε αυτά τα τραγούδια λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, αλλά μετά την κυκλοφορία του μοναδικού του δίσκου με τίτλο "Ανθρώπινες ιστορίες", απογοητευμένο από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις ανθρωποφάγες διαθέσεις των δισκογραφικών εταιριών, εγκατέλειψε το χώρο και βυθίστηκε σε ψεύτικους παραδείσους, πριν ταξιδέψει οριστικά στον παράδεισο λίγο μετά το 2000, νεότατος ακόμη. 
Πάντως κατάφερε μ' αυτόν το μοναδικό του δίσκο ν' αφήσει ένα αξιοσημείωτο χνάρι με τραγούδια γεμάτα πάθος για τη ζωή παιγμένα αυθόρμητα με την κιθάρα του με μια φωνή και μια ερμηνεία που θυμίζει έντονα Κώστα Χατζή. Αξιοσημείωτο μάλιστα ότι τη μουσική επιμέλεια του δίσκου υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος.
Μοίρα καλή το θέλησε κι ο σπάνιος αυτός δίσκος βρέθηκε στα χέρια μου κι έτσι μπορώ τώρα να τον μοιραστώ μαζί σας, για να ανακαλύψουμε μαζί μια ξεχασμένη φωνή που πάσχισε με αγωνία να μας αποκαλύψει τις μύχιες ανησυχίες που έκρυβε η ευαίσθητη ψυχή της.
 
(c) LP | Philips | 1971 | πηγή: π.Αρτ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,υπάρχει πιθανότητα να το ανεβάσετε πάλι,γιατί η ποιότητα του ήχου δεν είναι καλή.Ευχαριστώ πολύ.

Άαβας / d58 είπε...

Δυστυχώς δεν μπορώ να βελτιώσω την ποιότητα του συγκεκριμένου (σπανιότατου) αρχείου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Είδα σήμερα την δημοσίευσή σας για τον Ραμίνο. Μήπως γνωρίζετε ποιο ήταν το πραγματικό του όνομα ή έστω ποια χρονιά ακριβώς έφυγε από τη ζωή? Είδα ότι γράφετε πως "εγκατέλειψε το χώρο και βυθίστηκε σε ψεύτικους παραδείσους, πριν ταξιδέψει οριστικά στον παράδεισο λίγο μετά το 2000, νεότατος ακόμη" που σημαίνει ότι κάτι παραπάνω γνωρίζετε για την εξαφάνιση αυτού του ευαίσθητου και σημαντικού καλλιτέχνη. Δυστυχώς στο διαδίκτυο πέρα από τον δίσκο του δεν υπάρχει πλήρης αναφορά για τη ζωή του.

Άαβας / d58 είπε...

Ό,τι γνωρίζω για τον Ραμίνο είναι αυτά που γράφω στην παρουσίαση. Δυστυχώς συνεχίζει και για μένα να αποτελεί μια αινιγματική μορφή.