Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Σπάρτακος: Απαλή μουσική (1975)

Ο Γιάννης Σπάρτακος (1914-2001) υπήρξε πιανίστας και συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη τζαζ μουσική, στην οποία επιδόθηκε με απόλυτη αφοσίωση στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Συχνά διασκεύαζε ξένες επιτυχίες και τις παρουσίαζε με επιτυχία στο ελληνικό κοινό της εποχής. 
Τα τραγούδια του, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αξιώθηκαν να τα τραγουδήσουν τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής πριν και μετά τον πόλεμο, όπως η Σοφία Βέμπο, η Ηρώ Χαντά, η Κάκια Μένδρη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Μανιατάκης, όπως και οι νεότεροι Ζωίτσα Κουρούκλη, Γιάννης Βογιατζής, Γιοβάννα και πολλοί άλλοι. 
Ο Γιάννης Σπάρτακος έζησε για πολλά χρόνια στην Αμερική, όπου είχε την τύχη πολλά τραγούδια του να τραγουδηθούν από διάσημα ονόματα, όπως και να παιχτούν από μεγάλες ορχήστρες. Γνωστή είναι η εκτέλεση του περίφημου «Θα σε πάρω να φύγουμε» από την ορχήστρα του Ξαβιέ Κουγκάτ που έγινε παγκόσμια επιτυχία. Έγραψε επίσης και αρκετά νούμερα για τις πρώτες μεταπολεμικές επιθεωρήσεις, ενώ η μακροχρόνια συνεργασία του με τη Ρένα Βλαχοπούλου, πριν αυτή στραφεί στον κινηματογράφο, έχει αφήσει εποχή.
Μικρό δείγμα αυτής της σπουδαίας μουσικής παρακαταθήκης του Γιάννη Σπάρτακου καταγράφεται σ' αυτό το δίσκο που κυκλοφόρησε το 1975 από την ετικέτα Olympic της Philips. Ο Σπάρτακος διασκευάζει για το τζαζ κουαρτέτο του διάσημα μουσικά θέματα, καθώς και δικές του συνθέσεις, ενώ ο ίδιος στο πιάνο δίνει εντυπωσιακά δείγματα της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του. Τον συνοδεύουν διακριτικά μπάσο, κιθάρα και ντραμς. 
  
(c) LP | Olympic | 1975 | πηγή: Vostis/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: