Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τάκης Παναγόπουλος: Το ίδιο το βιολί (1976)

Ο Τάκης Παναγόπουλος (1914-1999), δικηγόρος στο επάγγελμα, μανιώδης σκακιστής (πρωταθλητής Ελλάδας!) και ερασιτέχνης μουσικός, πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1959 ηχογραφώντας κατά καιρούς αρκετά τραγούδια σε 45άρια, ώσπου το 1973 παρουσίασε τον πρώτο ολοκληρωμένο του δίσκο με τίτλο "Τραγούδια του Νοτιά", όπου συμμετείχε μια πλειάδα ελαφρών και λαϊκών ερμηνευτών της εποχής (Τώνης Μαρούδας, Κλειώ Δενάρδου, Βαγγέλης Περπινιάδης, Μαρίζα Κωχ, Χάρις Αλεξίου κ.ά.).
Τρία χρόνια αργότερα επανεμφανίστηκε με το δίσκο "Το ίδιο το βιολί...", μια συλλογή 12 τραγουδιών λαϊκού και παραδοσιακού χρώματος, όπου οι στίχοι έχουν μια διάθεση σατιρική, όπως δηλώνει καθαρά και ο υπότιτλος στο εξώφυλλο "Πολιτικοσατιρικές παραλλαγές". Μάλιστα η λέξη "παραλλαγές" έχει τη σημασία της, γιατί τα τραγούδια, όπως δείχνουν και οι περισσότεροι τίτλοι τους, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο παρωδίες γνωστών ποιημάτων του Καβάφη, του Πολέμη, του Μαβίλη ή δημοτικών τραγουδιών, με στόχο να στηλιτεύσουν την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων. Οι διασκευές αυτές κάποιες φορές είναι πράγματι εύστοχες και προκαλούν ένα αυθόρμητο χαμόγελο, άλλες πάλι φορές είναι κάπως ατυχείς ή αφελείς και τις προσπερνάς αδιάφορα.
Βασικός ερμηνευτής του δίσκου είναι ο Γιώργος Ζωγράφος, ο οποίος ξανασυνεργάστηκε με τον συνθέτη αμέσως μετά στον προσωπικό του δίσκο "Στην άδεια την πόλη" (1978). Συμμετέχει επίσης ο Θωμάς Μπακαλάκος ως απλός τραγουδιστής, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των "Αγροτικών" του.

(c) LP | Minos | 1976 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: