Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος-Μενέλαος Μαρίνος: Απολογισμός (1977)

Ποιος θυμάται, αλήθεια, τον Γιώργο Μαρίνο, όχι τον γνωστό διασκεδαστή, αλλά τον άλλο Γιώργο Μαρίνο, τον παραγνωρισμένο τραγουδοποιό της δεκαετίας του '70; Ο Γιώργος Μαρίνος λοιπόν, ο οποίος κάποια στιγμή πρόσθεσε και το Μενέλαος, για να ξεχωρίζει από τον διάσημο συνονόματο και σχεδόν συνομήλικό του καλλιτέχνη, ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων δημιουργών της διασποράς, αφού όλη του η δραστηριότητα αναπτύχθηκε εκτός Ελλάδας με έδρα τη Δανία, όπου παραμένει μόνιμα εγκατεστημένος. 
Αριστερός στη ζωή και το έργο του, συνέπλευσε από νωρίς με το φολκ ρεύμα που κατέκλυσε το μουσικό στερέωμα στα τέλη του '60 και καρποφόρησε τόσο γόνιμα στη δεκαετία του '70. Έγραψε κάμποσους κύκλους τραγουδιών ("Red Moon", "Bazar", "Απολογισμός", "Η Μαμά Ελλάδα"), αλλά και παιδικούς δίσκους ("Γεια χαρά", "Καραμελοχώρα") ερμηνεύοντας σχεδόν πάντα ο ίδιος τα τραγούδια του, καθώς διαθέτει ευχάριστη και εκφραστική φωνή, αν και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποίησε και ξένες φωνές, αλλά πάντα στην ελληνική γλώσσα. 
Το δικτατορικό καθεστώς που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, αλλά και το έντονα πολιτικοποιημένο κλίμα της μεταπολίτευσης, καθόρισαν αποφασιστικά τη θεματολογία των τραγουδιών του διαμορφώνοντας ένα ύφος διακριτικά σατιρικό και κριτικό για την περιρρέουσα πραγματικότητα μαζί με μια υποδόρια σαρκαστική διάθεση. 
Ο δίσκος "Απολογισμός", που εκδόθηκε το 1977 από την Charter, συγκεντρώνει πλήρως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας έναν ενδιαφέροντα τραγουδοποιό που ίσως δικαιούται μια θέση μακριά από την απέραντη χώρα της λήθης.
 


(c) LP | Charter | 1977 | πηγή: Vostis/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ψαχνω να βρω στο youtube τον Καπτεν Χουκ!!!! όταν ήμουν παιδάκι το άκουγα σε μια πειρατική κασέτα με Παύλο Σιδηρόπουλο