Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Κριμιζάκης, Γιάννης Κουτσοχέρας: Τα Ελλαδικά (1982)


Ιδού ένας ακόμη σπάνιος και ξεχασμένος δίσκος από την εποχή του βινυλίου!! Όταν τον βρήκα, όσο κι αν έψαξα για κάποιες πληροφορίες για το δίσκο αυτόν, στάθηκε αδύνατον! Ο κατάλογος του Δραγουμάνου δεν τον αναφέρει καν! Ακόμη καλύτερα! Μπορούμε έτσι κι αλλιώς να πούμε κάποιες υποκειμενικές σκέψεις για τα τραγούδια που περιέχει και προπαντός να σταθούμε στην παρουσία του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Κουτσοχέρα που φιλοξενείται στο δίσκο.
Ο ποιητής, νομικός και πολιτικός Γιάννη Κουτσοχέρας (1904-1994) αποτελεί σημαντική μορφή της μεταπολεμικής μας ποίησης με 26 συνολικά ποιητικές συλλογές και άφθονες επιστημονικές μελέτες που εκδόθηκαν στην περίοδο 1936-1981. Η ποίηση του, πολυφωνική και πολυδιάστατη, διακρίνεται για τον έντονο λυρισμό, την ευαισθησία, αλλά ταυτόχρονα και για τη δυναμικότητα και αγωνιστικότητά της. Ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες της παραδοσιακής ποίησης, πράγμα που επιτρέπει την ευκολότερη μελοποίησή της. Υπήρξε ενεργό μέλος της Ένωσης Κέντρου επί Γεώργιου Παπανδρέου, καθώς και του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80.

Ο Γιώργος Κριμιζάκης έγραψε 12 τραγούδια στο γνωστό μουσικό του ύφος, υποτάσσοντας με τρόπο μάλλον αταίριαστο τον ποιητικό λόγο στη δική του μανιέρα. Τα τραγούδια ακούγονται ευχάριστα, χωρίς να κομίζουν κάτι καινούργιο. Εξαίρεση αποτελούν τα δύο τραγούδια που ερμηνεύει ο ηθοποιός Λάκης Κομνηνός και τα οποία κλείνουν αντίστοιχα τις δύο πλευρές του δίσκου. Είναι και τα μόνα ποιήματα που κινούνται σε νεωτερικότερους ποιητικούς δρόμους χωρίς τους παραδοσιακούς κανόνες της προσωδίας, οπότε και ο συνθέτης αναγκάστηκε να γράψει πιο αντισυμβατικές μελωδίες.
Βασική ερμηνεύτρια του δίσκου είναι η Μαρία Ζοάννου, σύζυγος του συνθέτη, ενώ συμμετέχουν οι άγνωστοι Γιάννης Τάνης, Χριστίνα Φειδάνη και Κώστας Κριμιζάκης. Το ωραίο εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Μιχάλης Αγγελάκης.



                      
(c) LP | ΠΑΝΘΕΑΜΑ | 1982 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Καταπληκτικό.Μπράβο και πάλι μπράβο!!