Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα πρώτα 45άρια (1960-1966)

Ο κορυφαίος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος εμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία με το ξεκίνημα της δεκαετίας του '60 και για μια τουλάχιστον πενταετία ηχογράφησε πληθώρα σκόρπιων λαϊκών τραγουδιών που κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών, ενώ κάμποσα από αυτά ακούστηκαν και σε ελληνικές ταινίες της εποχής.
Στη μεταγενέστερη δισκογραφία βρίσκουμε δύο συλλογές της Philips, όπου ηχογραφούσε σχεδόν αποκλειστικά στα πρώτα του χρόνια ο συνθέτης, με υλικό από αυτά τα πρώτα του τραγούδια. Η πρώτη συλλογή, με τίτλο (κάπως παραπλανητικό) "Τα πρώτα τραγούδια", κυκλοφόρησε σε βινύλιο το 1976 και περιλαμβάνει 14 τραγούδια της περιόδου 1964-1966. Με το ίδιο περίπου υλικό, ελαφρώς εμπλουτισμένο (16 τραγούδια) και με ακριβέστερο τίτλο "16 Σπάνιες ηχογραφήσεις 1964-1966", εκδόθηκε μια δεύτερη ανθολογία σε ψηφιακό δίσκο το 1996.
Και οι δυο παραπάνω συλλογές άφησαν απέξω σημαντικό αριθμό τραγουδιών του συνθέτη και, κυρίως, παρέλειψαν ολοκληρωτικά τα πρώτα πρώτα χρόνια του. Τα δύο πρώτα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου που ηχογραφήθηκαν το 1960 ήταν η "Βαγιά" (σε στίχους Νίκου Γκάτσου) και "Το κοριτσάκι" (σε στίχους Νότη Περγιάλη). Τα τραγούδησε ο Γιάννης Βασιλούνης. Η "Βαγιά" μάλιστα γνώρισε το επόμενο χρόνο και μια δεύτερη ζωντανή εκτέλεση από τον Τέρη Χρυσό. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η κυκλοφορία αρκετών δίσκων 45 στροφών με ερμηνευτές τους Αλέκο Πάντα, Βούλα Πάλλα, Νίκη Καμπά, Κώστα Χατζή, Πάνο Τζανετή και Ι. Ανδρόνικο
Στη συλλογή που σας παρουσιάζω περιλαμβάνονται δέκα 45άρια του Γιάννη Μαρκόπουλου με 20 συνολικά τραγούδια που δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σε κάποια συλλογή του συνθέτη. Εξαίρεση αποτελούν τα τραγούδια "Ναυτάκι" που το συμπεριέλαβα, για να είναι μαζί με το ταίρι του, το υπέροχο, αν και άγνωστο τραγούδι "Το σπίτι μου" με τη Νίκη Καμπά (που δεν πρέπει να συγχέεται με το ομότιτλο τραγούδι σε στίχους του Μιχάλη Κατσαρού που ερμήνευσε αργότερα η Ξανθίππη Καραθανάση στο δίσκο "Τραγούδια του νέου πατέρα"), και - για τον ίδιο λόγο - το "Ποιος δρόμος" για να είναι μαζί με το "Δος μου σου είπα".



(c) Vinyl 45'' | Philips/RCA | 1960-1966 | mp3/wma | Αυτοσχέδια εξωφυλλάκια
πηγή: π.Αρτ./d58

8 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Παναγιά παρθενα!!!!

...ολοικ είπε...

Επρεπε να βαλεις και το αδισκογραφητο "Αυριο ειναι Κυριακή" με τη Σουλη σαμπάχ!!!

https://www.youtube.com/watch?v=lJa9IRiuJ4U

Άαβας / d58 είπε...

Μανολιό μου, μόνο 45άρια που κυκλοφόρησαν έχω βάλει. Στις πάμπολλες ταινίες που έγραψε μουσική ο Μαρκόπουλος θέλει λίγο ψάξιμο, γιατί σίγουρα υπάρχουν κι άλλα ανέκδοτα τραγούδια του. Στο μέλλον το κοιτάζουμε κι αυτό...

Ανώνυμος είπε...

Hello.
[url=http://bysws.ru]Mods for XRumer[/url]
Mod XRumer for BOARDS.
Mod XRumer for ARTICLES & Joomla-k2.
Best Regards, SwS.

Dimitris Dimitriou είπε...

Εκπληκτική δουλειά.Συγχαρητήρια.
" θέλει λίγο ψάξιμο".Είναι σαν να μπαίνεις στον λαβύρινθο χωρίς μίτο.Καραδοκεί ο Μινώταυρος (μπούχτισμα).Μουσική από κάποιες ταινίες του,έχω ,δίκην μοδιστρικής (κοπτική-ραπτική).
Εννοείται, στην διάθεση σου όποτε το αποφασίσεις.

Άαβας / d58 είπε...

Δημήτρη, το "ψάξιμο" είναι διαρκές και επίμονο πάντα! Στη συγκεκριμένη συλλογή προτίμησα να βάλω μόνο ολοκληρωμένα 45άρια που δεν έχουν μπει σε άλλους δίσκους του συνθέτη και όχι μεμονωμένα τραγούδια. Γιατί φυσικά υπάρχουν κι άλλα τραγούδια του συνθέτη από εκείνη την περίοδο σκόρπια δεξιά κι αριστερά, όπως το ωραιότατο "Άι γοργόνα καλομοίρα" με τη Μαίρη Λίντα ή το "Ανιστορώ τη μοναξιά" με τη Μαίρη Δαλάκου ή τα τραγούδια από τον "Θησέα" πάλι με τη Δαλάκου, μιας και αναφέρθηκες στον λαβύρινθο και τον Μινώταυρο! Και βεβαίως τα "Πέρα από τη θάλασσα" και "Έρχεται ο καλός μου" με τη Μοσχολιού. Στο αρχείο μου έχω μαζεμένα γύρω στα 70 τραγούδια του Μαρκόπουλου από την περίοδο 1960-1967. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ανέκδοτα χαμένα μέσα σε παλιές ταινίες.

Dimitrio είπε...

Μπορείς να βρεις τραγούδια από την ταινία "η έβδομη ημέρα της δημιουργίας"?

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Μήπως έχετε τα τραγούδια του νέου πατέρα του Μαρκόπουλου; Έχει σταθεί αδύνατο να τα βρω. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.