Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Βασίλης Τενίδης: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1966-1984)

Ο πρόσφατα θανών συνθέτης και σημαντικός κλασικός κιθαριστής Βασίλης Τενίδης (1936-2017) ηχογράφησε κατά καιρούς κάμποσα σκόρπια τραγούδια, τα οποία κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών, κυρίως στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 συμπλέοντας με την κυρίαρχη τότε αισθητική του "Νέου Κύματος". Μερικά απ' αυτά μάλιστα γνώρισαν αξιόλογη επιτυχία κι εξακολουθούν να ακούγονται πολύ ευχάριστα.
Το πρώτο του 45άρι κυκλοφόρησε το 1966 από τη Lyra με τη φωνή του Γιώργου Ζωγράφου. Περιέχει τα πανέμορφα τραγούδια "Τ' όμορφο νησί" (σε στίχους του Μάρκου Τσιριμώκου) και "Μια φλόγα ήσουν" (σε στίχους Γιώργου Γιαννακόπουλου). Το πρώτο μάλιστα γνώρισε και δύο ωραίες επανεκτελέσεις με την Καίτη Χωματά. Η μία χρονολογείται την ίδια χρονιά με την εκτέλεση του Ζωγράφου, ενώ η άλλη έγινε σχεδόν 20 χρόνια αργότερα για τον προσωπικό δίσκο της τραγουδίστριας "Από τραγούδι σε τραγούδι" (1984) που επιμελήθηκε ο συνθέτης.
Το 1968 ο Μιχάλης Βιολάρης ηχογράφησε με τη σειρά του άλλα δυο τραγούδια του Τενίδη με τίτλους: "Ποια γωνιά" (στίχοι Άκου Δασκαλόπουλου) και "Άδικη ζωή" (στίχοι του συνθέτη). Το πρώτο είναι ένα θαυμάσιο χασάπικο που αποτέλεσε μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του Κύπριου τραγουδιστή. Η μελωδία του τραγουδιού αυτού παιγμένη από τον μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Στέλιο Ζαφειρίου συμπεριλήφθηκε στον ορχηστρικό δίσκο "Μπουζούκια στην ακροθαλασσιά" (1974).
Στη συλλογή που σας παρουσιάζω περιλαμβάνονται και μερικά ακόμη άγνωστα τραγούδια του Βασίλη Τενίδη ηχογραφημένα στο διάστημα 1969-1972 και ερμηνευμένα από τις Σούλα Κοψίνη, Πετρή Σαλπέα, Έλλα Σμυρλάκη και τον λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Κυράνο. Ξεχασμένα τραγούδια που αξίζει να τα ξανακούσουμε για τις ωραίες μελωδίες τους. 
Συμπληρωματικά στη συλλογή συμπεριέλαβα και τα τέσσερα θέματα που έγραψε ο συνθέτης για την ταινία "Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους" το 1966, όπου περιλαμβάνεται και το αγγλόφωνο τραγούδι "The Time for Love" με ερμηνεύτρια την Κίτσα Καζάκου.



(c) Vinyl 45'' | Lyra, Zodiak, Olympic, Monitor, Athenaeum | 1966-1984
mp3/wma | Αυτοσχέδια εξώφυλλα & εξωφυλλάκια δίσκων 45''
πηγή: π.Αρτ./d58