Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Κατσαρός: Δεκαπέντε Εαρινά (1997)

Σχολιάζοντας την έκδοση του δίσκου "30 Νυχτερινά" το 1983 σε ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη, ο Μάνος Χατζιδάκις σημείωνε: "Αφού οι Εσπερινοί υπήρξαν δεκαπέντε, τα Νυχτερινά δεν μπορούσαν παρά να είναι τριάντα. Κι αν θα υπάρξουν Πρωινά, με την ίδια λογική θα είναι σαρανταπέντε..."
Φαίνεται πως ο Γιώργος Κατσαρός δεν έλαβε υπόψη του τον χατζιδακικό αλγόριθμο και προτίμησε τον αριθμό δεκαπέντε για τα Εαρινά του, όσοι και οι Εσπερινοί
Φυσικά οι διασκευές και εκτελέσεις αυτών των 15 τραγουδιών, από τα πιο γνωστά και χιλιοπαιγμένα του μεγάλου συνθέτη, έχουν για αφορμή και στόχο το προνομιακό πεδίο του Γιώργου Κατσαρού, δηλαδή το σαξόφωνό του. Στην ατέλειωτη αλυσίδα των σχετικών διασκευών του για σαξόφωνο από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο προστέθηκαν λοιπόν και τα διάσημα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. 
Το αποτέλεσμα πάντως δεν είναι καθόλου αδιάφορο και θα έλεγα πως ακούγεται αρκετά ευχάριστα, σε ένα ύφος ευπρεπούς easy listening. Η ορχήστρα είναι καλά ισορροπημένη, ενώ η δεξιοτεχνία του σολίστα είναι δεδομένη. Άλλωστε ο Κατσαρός είναι παλιός και δοκιμασμένος μάστορας της ενορχήστρωσης. 




(c) Minos-EMI | 1997 | πηγή: d58