Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Σταύρος Κουγιουμτζής: Το "Νάτανε το 21" σε 21 εκτελέσεις!

Για τον Σταύρο Κουγιουμτζή το 1969 στάθηκε η πιο σημαδιακή χρονιά της λαμπρής του διαδρομής στο ελληνικό τραγούδι. Ήταν η χρονιά που ξεκίνησε τη μακρόχρονη συνεργασία του με τη Minos. Ήταν η χρονιά που γνωρίστηκε και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον σημαντικότερο ερμηνευτή των τραγουδιών του, τον Γιώργο Νταλάρα. Και ήταν η χρονιά που ηχογράφησε τη μεγαλύτερη επιτυχία του, το τραγούδι σταθμό στην καριέρα του, αυτό που τον επέβαλε μεμιάς ως κορυφαίο λαϊκό δημιουργό. Αναφέρομαι βέβαια στο τραγούδι "Νάτανε το 21" σε στίχους της Σώτιας Τσώτου.
Η μικρή περιπέτεια αυτού του τραγουδιού έχει να κάνει με την παρέμβαση της λογοκρισίας, η οποία υποχρέωσε την εταιρία να το ηχογραφήσει εκ νέου μόνο και μόνο για μια λέξη. Η πρώτη εγγραφή είχε τη φράση "...μια Τουρκοπούλα αγκαλιά", πράγμα που προκάλεσε τη διαμαρτυρία της τουρκικής πρεσβείας! Η αρχική αυτή εκδοχή είχε ήδη κυκλοφορήσει σε δισκάκια 45 στροφών σε δύο παράλληλες εκδόσεις, μία με τον Γιώργο Νταλάρα από τη Minos και μία με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση από την Columbia. Η λογοκρισία λοιπόν υποχρέωσε την άμεση απόσυρση της πρώτης εγγραφής και την ηχογράφηση εκ νέου του τραγουδιού με την ...ευπρεπή φράση: "...μια ομορφούλα αγκαλιά"! Στη δεύτερη αυτή μορφή του το τραγούδι ενσωματώθηκε και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του συνθέτη με γενικό τίτλο "Νάτανε το 21" που κυκλοφόρησε το 1970 με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.
Η συνέχεια ήταν θριαμβευτική για το απλό αυτό χασάπικο που εξασφάλισε μια οικονομική άνεση στον συνθέτη. Ηχογραφήθηκαν αμέτρητες επανεκτελέσεις από γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες σε διάφορες εταιρίες. Μεταξύ αυτών ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, το Τρίο Μπελκάντο, οι Αδελφοί Κατσάμπα, το Τρίο Γκρέκο, ο Σταύρος Μιχαλόπουλος, η ορχήστρα Κατσαρού και πολλοί άλλοι εντός, αλλά κι εκτός Ελλάδος. Θυμίζω δυο "βαλκανικές" εκτελέσεις του τραγουδιού που σας είχα παρουσιάσει παλιότερα. 
Στο αρχείο θα βρείτε 21 συνολικά ελληνικές εκτελέσεις του τραγουδιού. Διάλεξα συμβολικά τον αριθμό 21, για να συμβαδίζει με τον τίτλο του! Θα μπορούσαν να είναι φυσικά πολύ περισσότερες!


(c) Various Labels | Vinyl | πηγή: π.Αρτ./d58