Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ο Νότης Περγιάλης διαβάζει Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

ΡΑΜΠΙΝΤΡΑΝΑΘ ΤΑΓΚΟΡ (1861-1941)
Πολυγραφότατος Ινδός ποιητής, δραματουργός, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, αλλά και μουσικός και ζωγράφος. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913. Ήταν γιος ενός διαπρεπούς ινδουιστή φιλοσόφου από την Καλκούτα. Το 1878 πήγε στην Αγγλία για σπουδές νομικών. 
Η έμπνευσή του αντλήθηκε από τη λογοτεχνική παράδοση τόσο της πατρίδας του όσο και της Δύσης, πράγμα που συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας ιδεάζουσας ιδεολογίας Ινδού πατριώτη και "πολίτη του κόσμου". Έκανε πολλά ταξίδια και μάλιστα στα 1826 επισκέφτηκε και την Ελλάδα. Ο Έζρα Παουντ δήλωνε ότι στα πρώιμα λυρικά του Ταγκόρ είχε ανακαλύψει "μια νέα Ελλάδα". Τα λυρικά αυτά ήταν παιδικά κυρίως τραγούδια που είχε μελοποιήσει ο ίδιος. 
Παρουσίασε επίσης μια σειρά ποιήματα για τη φύση και τον έρωτα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον χαρακτηριστικό θεματικό άξονα "της χαράς για την επίτευξη του Απείρου μέσα στο πεπερασμένο". Πρόκειται για ποίηση που ξεχειλίζει από πλούσια αισθήματα και διανοητική ενέργεια, παράλληλα με μια διάθεση μυστικισμού. Τα έργα του Ταγκόρ αποκαλύπτουν μια μεγάλη κι ευαίσθητη ψυχή ανοιχτή σε κάθε είδους πνευματικό εμπλουτισμό. 
Υπήρξε επίσης και εξαιρετικός μουσικός και μελοποίησε πολυάριθμα δικά του ποιήματα. Υπολογίζεται ότι έγραψε συνολικά πάνω από 2.000 τραγούδια.
Στην ελληνική δισκογραφία καταγράφονται μερικές ενδιαφέρουσες μελοποιημένες παρουσίες του ποιητή. Η κυριότερη επιγράφεται "Έλα να σταθούμε αντίκρυ", κυκλοφόρησε το 1981 κι έχει μουσική του Γιώργου Στεφανάκη. Μεμονωμένα μελοποιημένα ποιήματα επίσης βρίσκουμε στους δίσκους "Ονειρέματα" (1996) του Τάκη Φαραζή, "Τραγούδια της πατρίδας μου" (1996) της Λίλας Αδαμάκη με μουσική Γιάννη Κωνσταντινίδη, "Ο καθρέφτης του Βορρά" (2005) με μουσική Ρίκας Δεληγιαννάκη.
Ωστόσο η πρώτη εμφάνιση του Ταγκόρ στην ελληνική δισκογραφία σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 (πιθανόν το 1968), όταν εκδόθηκε από τη μικρή εταιρία Στροφές ένας δίσκος 45 στροφών extended αφιερωμένος εξολοκλήρου στον μεγάλο Ινδό ποιητή με τον ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Νότη Περγιάλη να απαγγέλλει επιλεγμένα ποιήματά του σε μετάφραση Στάθη Σπηλιωτόπουλου. Ο συνθέτης Άκης Λυμούρης υπογράφει τη διακριτική μουσική υπόκρουση που συνοδεύει την απαγγελία. 


(c) Vinyl 45'' extended | Στροφές | 1968; | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: