Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η Σωτηρία Μπέλλου τραγουδά Ηλία Ανδριόπουλο (live)


Έχουμε ξαναμιλήσει για τη σπουδαία συνεργασία του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου με τη μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου (1921-1997), η οποία σφραγίστηκε με την εμβληματική της ερμηνεία στο δίσκο "Λαϊκά Προάστια" (1980).
Διασώζεται μάλιστα και μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωντανή ηχογράφηση του έργου από συναυλία του συνθέτη στα Μελίσσια το 1993. Η Σωτηρία Μπέλλου ερμηνεύει με ξεχωριστό κέφι - κάνοντας μάλιστα και αστεϊσμούς με το κοινό της - μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου με τρόπο απολύτως προσωπικό και αποστομωτικά αυθόρμητο και πειστικό. 
Περιλαμβάνονται τα τραγούδια: "Μην κλαις", "Τα ρεμπέτικά μας", "Λαϊκά προάστια", "Ακροναυπλία" και "Πλατεία Βάθης". Όλα σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη
Επίσης στο αρχείο θα βρείτε τις ζωντανές ηχογραφήσεις των τραγουδιών "Μέσα στα καπνομάγαζα" και "Είναι κάτι άνθρωποι" σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, τα οποία βασίζονται στις μελωδίες των τραγουδιών "Στις λασπωμένες γειτονιές" και "Λαϊκά προάστια". Τα δυο αυτά τραγούδια περιλαμβάνονται στον ανέκδοτο κύκλο του συνθέτη "Αντι-Ηχήσεις".
Να σημειώσω ότι ο ήχος έχει υποστεί τη σχετική επεξεργασία στο στούντιο, γιατί ολόκληρο αυτό το υλικό ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει σε ψηφιακό δίσκο από την ΜΒΙ το 2003, αλλά για κάποιο λόγο το σχέδιο αυτό τελικά ναυάγησε. Ας είναι καλά ο (θησαυρο)φύλακας άγγελός μας, ο π.Αρτ., που το φύλαξε στο αρχείο του, για να μπορούμε τώρα να το χαρούμε...

(c) Ανέκδοτες ηχογραφήσεις | 1993 | wma | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: