Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Πάνος Τζαβέλλας: Για σε, πατρίδα μας Ελλάδα (1978)

Ο Κοζανίτης αγωνιστής-τραγουδοποιός Πάνος Τζαβέλλας (1925-2009) αποτελεί ένα από τα ισχυρά σύμβολα της μεταπολιτευτικής μουσικής μου εμπειρίας μέσα από τα αμφιθέατρα του ΑΠΘ, όπου έκανε συχνά πυκνά τις "συνωμοτικές" του εμφανίσεις με τραγούδια αγωνιστικά και αντιστασιακά, πάντα με την κιθάρα στα χέρια του και κείνη την άβολη στάση του στην καρεκλίτσα εξαιτίας της οδυνηρής αναπηρίας του. 
Στο δίσκο "Για σε πατρίδα μας Ελλάδα" είναι μαζεμένα τραγούδια τέτοιων συναυλιών. Πρόκειται για υλικό με επίμονες αναφορές στα χρόνια της αντίστασης κατά του ξένου κατακτητή, αλλά και κατά της μισαλλόδοξης εξουσίας που ακολούθησε. Με εξαίρεση το ακροτελεύτιο τραγούδι "Στους δρόμους" που ανήκει στον εμβληματικό λόγιο συνθέτη της αντίστασης Αλέκο Ξένο και το ερμηνεύει ο γνωστός ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, τα υπόλοιπα είναι αγνώστων δημιουργών. Τα επεξεργάστηκε και τα ενορχήστρωσε στο δικό του ύφος ο Τζαβέλλας. Ο ίδιος τα τραγούδησε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα Παπαδοπούλου και χορωδία. 

(c) LP | MINOS-EMI | 1978 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Τι μας θύμισες... αέρας ελευθερίας, ελπίδες και όνειρα για μια καλύτερη κοινωνία. Τι έγινε... διηγώντας τα να κλαις. Να είσαι καλά. Αν υπάρχει ο δίσκος του Τζαβέλλα "Θρήνοι κι αναστάσιμα" και μπορείς, ανάρτησέ τον (Δεν νομίζω να ξανακυκλοφόρησε από το 1983).