Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Λουκιανός Κηλαηδόνης: Ελευθέριος Βενιζέλος (1980, ανέκδοτο OST)

H άγνωστη πλευρά της μουσικής ταυτότητας του Λουκιανού Κηλαηδόνη είναι ασφαλώς η κινηματογραφική. Δεν έγραψε βέβαια πολλή μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για το θέατρο, αλλά σίγουρα είναι εντυπωσιακό το ειδικό βάρος των ταινιών που έχουν δική του μουσική. Στη δεκαετία του '70 συνεργάστηκε με τον μεγάλο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, πριν εκείνος συναντηθεί με τη μόνιμη συνεργάτιδά του, την Ελένη Καραΐνδρου, στις σημαντικές ταινίες "Ο θίασος" (1976) και "Οι κυνηγοί" (1977).
Η τρίτη μεγάλη ταινία που έχει επενδυθεί μουσικά από τον Κηλαηδόνη ήταν η υπερπαραγωγή του Παντελή Βούλγαρη "Ελευθέριος Βενιζέλος", παραγωγής 1980. Πρόκειται για μια μεγάλη ιστορική τοιχογραφία της περιόδου 1910-1927 με επίκεντρο την πολιτική δράση του Βενιζέλου που σημάδεψε την πορεία του ελληνικού έθνους στον 20ο αιώνα. 
Στην ταινία παρελαύνουν μερικά από τα ιερά τέρατα της ελληνικής σκηνής. Ιδού μερικά: Μάνος Κατράκης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Μυράτ, Μελίνα Μερκούρη, Σταύρος Ξενίδης, Γιάννης Βόγλης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Ζορζ Σαρρή, Άννα Καλουτά, Χρήστος Τσάγκας, Νικήτας Τσακίρογλου... Να συνεχίσω; Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μηνάς Χρηστίδης, σε ένα ρόλο που λέγεται ότι αρχικά προοριζόταν για τον Δημήτρη Χορν, αλλά αυτό αποτράπηκε την τελευταία στιγμή με καραμανλική παρέμβαση! 
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας σε ύφος επιθεωρησιακό κυρίως. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Τραγούδησε η πληθωρική Άννα Καλουτά. Το soundtrack παραμένει ανέκδοτο και το αρχείο που σας δίνω προέρχεται από το βίντεο της ταινίας.

(c) Ανέκδοτο OST | 1980 | mp3 | Αυτόσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: