Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Χριστόδουλος Χάλαρης: Οι Μελωδοί του Πάθους (1986)


Ο Χριστόδουλος Χάλαρης (γενν. 1946) αποτελεί κορυφαία μουσική φυσιογνωμία του τόπου μας με πολυδιάστατο κατατεθειμένο έργο στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία βασισμένο είτε σε πρωτότυπες δικές του συνθέσεις (κυρίως στη δεκαετία του '70), είτε σε πολύχρονες έρευνες και μελέτες στην ελληνική μουσική ανά τους αιώνες επικεντρώνοντας κυρίως στη βυζαντινή και μεσαιωνική περίοδο.
Μπαίνοντας λοιπόν σιγά σιγά στη Μεγάλη Εβδομάδα σκέφτηκα να ανασύρω από τη λήθη τον επίκαιρο δίσκο του Χάλαρη "Οι Μελωδοί του Πάθους", ο οποίος εκδόθηκε το 1986 από την Columbia. Περιλαμβάνει συνθέσεις για τα Πάθη του Ιησού γραμμένες από τον σημαντικό Έλληνα μουσικό του 18ου αιώνα Πέτρο Πελοποννήσιο ή Λαμπαδάριο (1730-1778), ο οποίος καταγόταν από τη Λακωνία, αλλά η μουσική του κατάρτιση και δημιουργία αναπτύχθηκαν στα τότε μεγάλα κοσμοπολίτικα κέντρα της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. 
Ο Χριστόδουλος Χάλαρης επιμελήθηκε τη διασκευή και ενορχήστρωση του υλικού που ερμηνεύουν οι Νίκος Κωνσταντινόπουλος, Αμβρόσιος Χατζηαποστόλου, Παναγιώτης Μάθος, Γρηγόρης και Χάρης Νταραβάνογλου.

(c) CD | EMI Columbia | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

1 σχόλιο:

NOCTOC είπε...

Ένα μαγάλο ευχαριστώ για ότι κάνεις για μας.