Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Άγγελος Σέμπος: Ιερά Οδός (1971)

Ο συνθέτης Άγγελος Σέμπος παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος του ελληνικού τραγουδιού. Η αλήθεια είναι ότι η τροχιά που διέγραψε στο τραγούδι ήταν η τροχιά ενός διάττοντος αστέρος, που έλαμψε για μια στιγμή κι ύστερα έσβησε μια και καλή. 
Έχουμε πολλά παραδείγματα δημιουργών που ακούστηκαν για λίγο κι ύστερα έσβησαν οριστικά. Και άλλων που φανερώθηκαν για μια στιγμή κι αυτή η στιγμή έμεινε για πάντα φωτεινή και λαμπερή μέσα στο χρόνο. Φέρνω στο νου μου την περίπτωση του λαϊκού συνθέτη Νίκου Μεϊμάρη. Ποιος τον ξέρει σήμερα; Κι όμως μας άφησε ένα τραγούδι που ποτέ δεν έπαψε να ακούγεται και να αρέσει. Είναι οι περίφημοι "Γλάροι" του με τον Πάνο Γαβαλά. Κι ακόμα πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Νίκου Ρουμπάνη και της παγκόσμιας διαχρονικής επιτυχίας που ακούει στο όνομα "Μισιρλού" (δηλ. Αιγυπτία).
Ο Άγγελος Σέμπος είχε μια πολύ σύντομη παρουσία στη δισκογραφία εκεί στο γύρισμα της δεκαετίας του '60 με '70. Δύο ολοκληρωμένοι δίσκοι και λίγα σκόρπια τραγούδια είναι όλη κι όλη η προσφορά του. Στα 1969 η "Συνάντηση" και στα 1971 η "Ιερά Οδός". Κι όμως, δεν ήταν ένας τυχαίος μουσικός. Είχε αξιόλογη μουσική παιδεία ως μαθητής των κλασικών συνθετών Μάριου Βάρβογλη και Γιάννη Παπαϊωάννου. Και προφανώς η κλασική του παιδεία υπερκάλυψε τελικά το ενδιαφέρον του για την απλή φόρμα του τραγουδιού.
Το 1971 λοιπόν κυκλοφόρησε από την Olympic (θυγατρική της πολυεθνικής Philips) η "Ιερά Οδός", ένας λαϊκός δίσκος με 12 τραγούδια πάνω σε στίχους της θεατρικής συγγραφέως Κωστούλας Μητροπούλου, η οποία είχε γράψει ένα χρόνο νωρίτερα τα θεατρικού χαρακτήρα τραγούδια της "Πόλης μας" με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Ο δίσκος λοιπόν του Σέμπου μοιάζει σαν μια συνέχεια εκείνου του δίσκου στιχουργικά και μουσικά. Μάλιστα και στους δύο δίσκους βασική ερμηνεύτρια είναι η Βίκυ Μοσχολιού, με τη φωνή της οποίας έγιναν επιτυχίες στην εποχή τους δύο από τα τραγούδια της "Ιεράς Οδού", τα "Μάθαμε να ζούμε μόνοι" και "Θάρθεις και θα φύγεις πάλι", αν και σήμερα είναι μάλλον ξεχασμένα. Σε τέσσερα τραγούδια ακούμε τη Μαρία Δημητριάδη σε πολύ πρώιμη ακόμα φάση της καριέρας της, προτού διαμορφώσει το στιβαρό της ύφος, ενώ σε δύο άλλα τραγούδια συμμετέχει ο άγνωστος τραγουδιστής Σπύρος Μάτσος.

(c) LP | Olympic | 1971 | πηγή: d58