Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Νίκος Καρούζος: Ομορφαίνω τη μοίρα (1992)

Ο Νίκος Καρούζος αποτελεί εμβληματική μορφή της μεταπολεμικής μας ποίησης. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1926 και πέθανε στην Αθήνα το 1990. Στα νεανικά του χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί στις τάξεις της ΕΠΟΝ και είχε άμεση εμπλοκή στον εμφύλιο, γεγονός που τον οδήγησε σε μεγάλα διαστήματα εξορίας στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Νέες περιπέτειες γνώρισε και στα χρόνια του Απριλιανού καθεστώτος, ενώ αργότερα εργάστηκε επί σειρά ετών στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ως παραγωγός λογοτεχνικών εκπομπών.
Μόλις το 1944 δημοσίευσε το πρώτο του κείμενο στο περιοδικό Νέα Γενιά της ΕΠΟΝ, ενώ το πρώτο του ποίημα ("Σίμων ο Κυρηναίος") δημοσιεύτηκε το 1949 στο περιοδικό Ο αιώνας μας. Το 1953 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Η επιστροφή του Χριστού". Δημοσίευσε πολλά κείμενά του σε ποικίλα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, όπως Αθηναϊκά Γράμματα, Επιθεώρηση Τέχνης και Νέα Εστία, ενώ το 1962 κατέκτησε το α' βραβείο ποίησης της Ομάδας των Δώδεκα. Εκτός από τις δεκάδες ποιητικές συλλογές που εξέδωσε, καταπιάστηκε και με τον πεζό λόγο γράφοντας δοκίμια για το θέατρο και τη ζωγραφική, ενώ ασχολήθηκε και με ξένες μεταφράσεις.
Η ποίηση του Νίκου Καρούζου χαρακτηρίζεται από μια μυστικιστική διάθεση κι έχει έντονα στοιχεία φιλοσοφικού και θρησκευτικού στοχασμού με επίμονες υπαρξιακές ανησυχίες.
Στην ελληνική δισκογραφία έκανε την είσοδό του το 1991 με το δίσκο "Φίλοι που φεύγουν" του Γιάννη Μαρκόπουλου, όπου περιλαμβάνονται οκτώ μελοποιημένα ποιήματα, ανάμεσα στα οποία και το υπέροχο "Όσο κρατήσει η ζωή" που ερμήνευσαν θαυμάσια ο Μανώλης Μητσιάς, αλλά και η Χαρούλα Αλεξίου. Το 2000 ο Νίκος Κυπουργός περιέλαβε το ποίημα "Απολέλυσαι της ασθενείας σου" στο δίσκο "Χριστός Κύριος", ενώ η Μάρω Βαμβουνάκη μελοποίησε το ποίημα "Μυχοθήκη" για το δίσκο της "Το τερραίν του Παραδείσου" (2006). Η φωνή του ποιητή ακούγεται σε κάποιους σκόρπιους στίχους που περιέλαβε στο δίσκο "Η βροχή από κάτω" το 2006 ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Ηχογραφήθηκαν επίσης δύο ολοκληρωμένοι δίσκοι με απαγγελίες ποιημάτων του Νίκου Καρούζου. Ο ένας ανήκει στη σειρά "Ελληνικός Λόγος" (1999) από το Αρχείο Ραδιοφώνου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο άλλος δίσκος είναι αυτός που σας προσφέρω. Επιγράφεται "Ομορφαίνω τη μοίρα" και εκδόθηκε το 1992. Περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο απάνθισμα από το ποιητικό του έργο. Διαβάζει ο ίδιος ο ποιητής.

(c) LP | Ιπτάμενος | 1992 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: Μάκης/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις αναρτήσεις σου. Πάντα μας εκπλήσουν ευχάριστα....
Βρήκαμε το "Σπουργιτάκι ορφανό¨του Καπλάνη. Πώς μπορώ να στο στείλω; J.M.

Άαβας / d58 είπε...

Θαυμάσιο νέο!
Στείλ' το μου στο email:
kost5894@gmail.com
Ευχαριστώ προκαταβολικά...